Jürgen Ligi: soovitan siseministrile ausust ja miljoni asemel miljardeid

Jürgen Ligi
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Eero Vabamägi (Postimees)

Kui Lauri Läänemets mees oleks, peaks ta sotside esimehena maailmavaatelisi vaidlusi, esitaks visioone ühiskonnakorraldusest ja selleks miljardite kasutamiset ning räägiks korra ja seaduslikkuse kehtestamisest siseministrina. Ta paneks end proovile pigem suurimas valimispiirkonnas Harjumaal teiste erakonnajuhtide vastas, seal saab ühtlasi tuua oma erakonnale enim hääli ja on sünnikodule lähemal ka. Aga tema on otsustanud tulla Väätsale vallavanemaks, miljardite riikliku suunamise asemel osta miljoniga ebaseaduslikult hääli, laiendada siin sellega oma territooriumi nagu väike Villu Reiljan ja esineda maakonna omanikuna, kes konkurente minema ajab (JT 21.12.).

Mina muide kandideerisin Järvamaal juba siis, kui tema pealinnas katsetas. Ma pole kunagi varjanud, et pean omakasu asemel tagama tõhusat, austat ja õiglast riiki, mispärast pean riigikorralduse üle vaidlusi vaatamata sellele, et tõde valest keerukamana pole tingimata populaarne. Kuid mind on usaldatud ja olen selle eest tänulik. Ja kuigi see on tüütu, pean ma sekkuma veelkord, sest siseminister seadust ja tõde ignoreerib ning laimab, et paista parem välja.

Eellugu on räägitud, aga lühidalt üritas siseminister Läänemets kantida sisejulgeolekule eraldatud miljoneid sellega mitteseotud valdkondadesse, parteilise suva ja omakasu järgi, põhiliselt sotside valitsetud valdadesse, enda praegusesse elukohta ja valimispiirkonda. Ta läks vastuollu mitte ainult moraali, vaid ka Vabariigi Valitsuse seaduse ja riigieelarve seadusega, mis mõlemad on põhiseaduslikud ehk riigi alusdokumendid. Mees valetab, nagu oleks mingi raha ära võetud ja näitab näpuga ühele oma valimispiirkonna konkurendile, minule, justkui oleks tollel Riigikogus sada häält, mis ta katsele vastu astusid. Mul poleks sellist võimu, aga õnneks oli see seekord seadusel ja moraalil, mis ei luba ministril talle eraldatud raha suvaliselt ja võõrastes valdkondades kulutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles