Ratas uusaastatervituses: pingutame ja teeme tööd, et 2023. aasta oleks pöördekoht

Järva Teataja
Copy
Foto: Madis Veltman

Riigikogu esimees Jüri Ratas avaldas uusaastatervituses lootust, et me pingutame ja teeme tööd, et alanud aasta oleks pöördekoht, millest alates läheb inimestel, riigil ja rahval elu paremaks ning Ukrainas algab rahu, vaikivad kahurid ning võidab õiglus ja valgus.

Ratas tänas ETV eetris olnud uusaastatervituses inimesi möödunud aasta kestel oma lähedaste, aga ka võõraste inimeste heaks tehtu eest, öeldes, et seda on olnud uskumatult palju. „Maailm meie ümber on aastaga palju muutunud ning Eesti Vabariigi 104. sünnipäeval sai reaalsuseks see, mille osas lootsime, et see enam kunagi ei kordu. Venemaa alustatud sõda Ukrainas on hävitanud palju, kuid mitte kõige olulisemat – lootust ja südamlikkust me ümber. Me ei tohi lasta neil sõjaväsimuses kustuda,“ ütles ta ning kutsus ka alanud aastal tegutsema rahu, turvatunde ning parema homse nimel meie laste ja lastelaste jaoks Eestis, Euroopas ja maailmas laiemalt.

Ratas nentis, et viimasel aastal oleme pidanud jõudu katsuma tervisekriisi, julgeolekukriisi, energiakriisi, majanduskriisi ja rändekriisiga ning tegema mitmeid raskeid otsuseid ja ümber hindama seniseid võimalusi. „Palju on olnud ebakindlust ja kartust homse ees. Riigiesindajate töö peab olema seda vähendada, mitte juurde kultiveerida,“ lausus ta.

Ratas kutsus kasutama Riigikogu valimiste eelset aega tulevikustsenaariumite võrdlemiseks, et jõuda selgusele, millises Eestis me soovime elada. „Selleks tuleb igaühel meist arutleda, vaielda, analüüsida, hinnata ja vaadelda. See pole alati lihtne, kuid on vajalik. Sest koos peame leidma viisi, kuidas teele tulevad takistused meid kukkuma ega komistama ei paneks. Oleme olukorras, kus me ei saa lubada endale rumalaid eksimusi, passimist ega lahenduste kahe silma vahele jätmist,“ ütles Riigikogu esimees ja lisas, et alanud aastal olgu eesmärk leida tarkust ja üksmeelt muuta me ühiskond tugevamaks ja ühtehoidvamaks, et me oleks piisavalt toeks neile, kes tunnevad nende kriisidega kaasnevat negatiivset mõju järjest enam ja paraku väga valusalt.

Ratas märkis, et elukalliduse tingimustes on inimeste igapäevaelu põimunud üha tihedamalt toimetulekuraskustega ning elektrist ja küttepuudest on ootamatult kujunenud luksuskaup, mis on valusalt kärpinud mitte ainult perede heaolu, vaid ka ettevõtete konkurentsivõimet. Ühes hinnarekordeid purustavate energiahindadega kasvasid tema sõnul hinnad ka poelettidel, viies inflatsiooni Eestis euroala kõrgeimaks.

„Need ei ole laused, mida keegi meist soovinuks aastal 2022 kuulata. Need ei ole ka laused, mida tahame kuulda alanud aastal. Mõistan, et teineteisele head uut aastat soovides ei ole me tegelikult kindlad, kas see ikka saab olema hea aasta. Aga ma tahan loota, et me pingutame ning teeme tööd nii palju kui võimalik, et 2023. aasta oleks pöördekoht,“ ütles ta. „Et me vaataks sellele aastale kunagi tagasi ja mõtleks helgelt – siit alates läks minul, minu perel, minu riigil ja rahval paremaks. Sel aastal algas Ukrainas rahu, vaikisid kahurid ning võitis õiglus ja valgus. Võitis väiksem suuremat. Võitis inimkond.“

Ratas kutsus inimesi üksteist hoidma, et vaatamata raskustele oleks meie kodudes hoolivus ja headus. „See hoiab meid igal ajal. Nähkem ja hinnakem kõike ilusat me ümber, sest seda on tegelikult palju rohkem kui koledust. Hoiame seda nii,“ ütles ta.

Uusaastatervituse täistekst

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles