Millised nimed on Riigikogu valimistel seni edukaimad olnud?

Järva Teataja
Copy
Foto: Riigikogu

Et käes on Riigikogu valimiste aasta, on hea hetk vaadata tagasi põnevale valimiste statistikale. Sellel sajandil on Riigikogu valimistel edukaima häältesaagiga eesnimi olnud Urmas, kõige enam valijate hääli perekonnanimede seast sai aga Savisaar.

Kantar Emor kaardistas sellel sajandil toimunud Riigikogu valimiste tulemuste põhjal kõige enam hääli saanud ees- ja perekonnanimed ning kõige sagedamini parlamendi valimistel osalenud kandidaatide ees- ja perekonnanimed.

„See on hea peegeldus sellest ajastust ehk viimasest paarikümnest aastast. Eesnimede seas paistab silma mehenimede domineerimine – kindlasti on siin huvitav paarikümne aasta pärast andmeid kõrvutada ja vaadata, mil määral on toimunud nihe võrdsema esindatuse suunas,“ rääkis Kantar Emori uuringuekspert Aivar Voog. „Suurema häältesaagiga perekonnanimede puhul on mitme puhul häältesaaki suurendanud see, et poliitikas on osalenud mitu inimest samast perekonnast,“ lisas ta, viidates näiteks Savisaarele, Kallasele ja Helmele.

Eesnimedest on häältesaagi alusel edukaimad olnud Urmas, Edgar, Jüri, Mihhail ja Mart. Naisenimedest on eespool Kaja, Keit, Yana, Kadri ja Urve. Perekonnanimedest on häältesaagi alusel edukaimad olnud Savisaar, Kallas, Ansip, Paet, Ratas ja Helme. Kõige sagedasemalt on Riigikogu valimistel kandideerinud selliste eesnimede kandjad nagu Jüri, Andres, Toomas, Peeter, Rein ja Urmas. Naisenimedest on eespool Ülle, Katrin, Tiina, Anne, Merike ja Piret. Perekonnanimede alusel vaadates on valimistel kõige sagedamini kandideerinud selliste perekonnanimede kandjad nagu Tamm, Kõiv, Saar, Kallas, Sarapuu ja Sepp.

Kaardistus on tehtud valimised.ee lehel olevate andmete põhjal, kasutatud on andmeid Riigikogu valimiste kohta aastatel 2003, 2007, 2011, 2015 ja 2019. Järgmised Riigikogu valimised toimuvad juba 5. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles