Ukraina sõja mõju järvalastele ei lõpe koos sõjaga

Copy
Uku Varblane
Uku Varblane Foto: Arno Mikkor

Ukraina sõda avaldab Eestile ja Järvamaale mõju peale muutuste majanduses ja julgeolekuolukorras ka saabuvate põgenike kaudu. Eesti peab suutma korraga nii siia jäävaid ukrainlasi lõimida kui ka tegeleda nende tagasipöördumise toetamisega.

Alates Venemaa täiemahulisest sissetungist Ukrainasse on riigist põgenenud peaaegu kaheksa miljonit inimest, kellest Eestisse on jaanuari alguseks jäänud 65 000 ja neist omakorda ligikaudu 42 000 on saanud ajutise kaitse. Statistikaameti selle aasta alguse andmetel töötab Järvamaal 446 sõjapõgenikku ehk üle nelja protsendi kõikidest Järvamaal hõivatutest. Lisaks on 84 inimest ennast registreerinud töötuks (kaheksa protsenti kõigist Järva maakonna töötutest). 167 Ukraina õpilast on alustanud õpinguid Järvamaa haridusasutustes ja kõik Ukraina õpilased õpivad eesti keeles.

On paratamatu, et isegi sõja lõppemise korral jäävad paljud Ukrainast Eestisse saabunud inimesed siia pikemaks ajaks ja mingi osa neist ei pöördugi kodumaale tagasi. Sageli pole see võimalik, sest kodukoht on sõjas hävinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles