Haigla mõjukusest ja peaarsti otsustest sõltub rahva tervis

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Järvamaa haigla juht Külvar Mand
Järvamaa haigla juht Külvar Mand Foto: Kristo Kivisoo

Järvamaa mõjukate edetabelis kõige kõrgemale, 15. kohale asetunud uustulnuk on Järvamaa haigla peaarst Külvar Mand. Kohaliku poliitikuna pole talle nii suurt mõjujõudu kunagi omistatud, kuid piisas kolmest kuust maakonna tähtsaima meditsiiniasutuse tüüri juures, et kõrge kaarega mõjukate hulka lennata. Mis siis annab ühele haigla juhile sellise mõjukuse?

Teadmine, et elus on kõik seotud, ei üllata vist kedagi. Aga seda, et 2003. aastal sotsiaalministeeriumi abiministrina peetud võitlus üldhaiglate säilimise eest päädib sellega, et kaks aastakümmet hiljem juhib ta ise üht iseseisvana alles jäänud üldhaiglat, poleks Külvar Mand osanud küll ette näha. Ja seda oma sünnilinnas Paides.

Kui nii võtta, oli haiglavõrgu reformimisel oma seisukohta­dele kindlaks jäämine praeguse Järvamaa peaarsti Külvar Mandi üks mõjukamaid tegusid isiklikus plaanis. Abiministrina tööle asudes oli parasjagu ministeeriumis arutusel haiglavõrgu reformi lõppjärk, kus üldhaiglad oleks kujundatud ümber kohalikeks väikehaiglateks ja kogu tervishoid oleks koondunud nelja suurde keskhaiglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles