Homme tähistatakse eesti kirjanduse päeva ning heisatakse sel puhul sinimustvalged

Eva Klaas
, reporter
Copy
Pildil Eesti lipp Pika Hermanni tornis.
Pildil Eesti lipp Pika Hermanni tornis. Foto: Peeter Langovits

Tänavusest aastast alates on riiklikus tähtpäevade kalendris uus lipupäev. 30. jaanuar on eesti kirjanduse päev, millega väärtustatakse eesti kirjanduse tüvitekste ja tänapäeva kirjandust ning pööratakse tähelepanu kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas.

Seda tähtpäeva tähistatakse armastatud eesti kirjaniku Anton Hansen Tammsaare sünniaastapäeval. Tänavu möödub Tammsaare sünnist 145 aastat.

Tammsaare raamatuid on tõlgitud lisaks inglise keelele veel 32 keelde. Kirjanduspäev on valitud analoogia põhjal emakeelepäeva ja Kristjan Jaak Petersoni sünnipäeva kattumisega.

Eesti kirjanduse päeval heiskavad Eesti lipu kõik riigi ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lippu on oodatud heiskama kõik majapidamised, ettevõtted ja ühingud.

Mitmel pool korraldatakse ühiseid lipuheiskamisüritusi. Nii kutsuvad Järva vallavalitsus, Tammsaare muuseum Vargamäel, Albu põhikool ning Järva-Madise külaselts kogukonda ja teisigi huvilisi ühisele lipuheiskamisele algusega kell 8.30 Tammsaare sünnipaigas.  Tseremoonia toimub Järva-Madisel kirjaniku ausamba juures. Samas lähedal asuvas endises vallamajas saab uudistada A.H. Tammsaare 145. sünniaastapäevale pühendatud näitust. Ühine lipuheiskamine toimub Järvamaal veel näiteks Amblas.

Eesti lipu heiskamist kell 8.36 Tallinnas Pika Hermanni torni asisteerivad kirjanduse päeva puhul Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev, Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor Triin Soone ja Emakeeleõpetajate Seltsi juhatuse esimees Kaja Sarapuu. Pärast lipuheiskamist kuulutab president Alar Karis välja aasta kirjandusõpetaja. Aasta kirjandusõpetaja väljavalimine toimub Emakeeleõpetajate Seltsi eestvedamisel ning väljakuulutamine leiab aset Kuberneri aias Toompeal.

Tammsaare muuseumis Vargamäel saab eesti kirjanduse päeval alguse terve nädala vältav  eesti kirjanduse pidunädal, mille programmis on nii kohtumised kirjanikega, konverents kui ka rahvamatk. Kirjandusnädala avaüritusel avatakse muuhulgas põneva erilahendusega aastanäitus «Tammsaare reisid ja reietused».

Uus aastanäitus tutvustab kaheksat paika, kus kirjanik Anton Hansen Tammsaare on viibinud, avades sellega kirjaniku hingeelu ja tutvustades loomingu valmimise tausta. Aastanäituse avamisel osaleb ka president Alar Karis.

Eesti kirjanduse päeva puhul on erandkorras esmaspäevasel päeval avatud kõik kirjanike muuseumid, sealhulgas Tammsaare muuseum Vargamäel, mida saab külastada kell 10-15. Kirjanduse pidunädala raames on homme ka kohtumised kirjanikega.  Noortekirjanik Kaia Raudsepp on külas Imavere ja Koigi koolis, kell 18 kohtub kirjanik Urve Tinnuri huviliatega Ambla raamatukogus.

Eesti Rahvusringhäälingu kanalites saab läbi päeva kohtuda kirjanikega, avastada eesti kirjanduse pärle ning mõelda kaasa kodumaise kirjanduse tähtsusele ja olukorrale.

Eesti lastekirjanduse keskus kutsub osalema Tuglase Seltsi ideest alguse saanud üleilmsel eesti kirjanduse kooslugemise päeval. Sel korral võetakse ette Andrus Kivirähki raamat „Sirli, Siim ja saladused“. Lisaks avatakse lastekirjanduse keskuses pidupäeva tähistamiseks Eesti illustraatorite näitused.

„Sel päeval loevad eestlased üle maailma üht ja sama eesti raamatut, et väärtustada eesti keele oskust ja eesti kirjanduse tundmist. Ühiselt lugedes saavad väliseesti lapsed tuttavaks samade lugude ja tegelastega, kes Eestis elavate laste ellu kuuluvad,“ märkis Tuglase seltsi koolitus- ja lõimumisjuht Järvi Lipasti. „Nii säilib meil ühine kultuuriruum ning Kunksmoor, Sipsik, Naksitrallid, Nublu, Lotte ja Londiste jäävad eesti laste ühisteks tuttavateks sõltumata elukohariigist. Lastekirjanduse klassika koos lugemine ühendab nii peresid ja põlvkondi kui eestlasi üle maailma,“ lisas Lipasti.

Eesti kirjanduse päevale pühendatud eriilmelisi ettevõtmisi toimub homme veel hulganisti üle kogu Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles