Pipi-Liis Siemann: püksirihma tuleb paratamatult pingutada (3)

Pipi-Liis Siemann
, Valimisliit Koduvald Türi
Copy
Pipi-Liis Siemann.
Pipi-Liis Siemann. Foto: Dmitri Kotjuh

Türi valla 2023. aasta eelarve vastuvõtmine volikogus oli paratamatu, kuigi Koduvald Türi liikmete poolt näeme selles suuri murekohti- selgelt on alaplaneeritud kulusid, millele oleme ka varem viidanud, investeeringud on osaliselt kajastatud ebaselge katteallikaga ning on äärmiselt ebatõenäoline, et sellise eelarvega saaks kogu aasta ära majandada. Ilmselt ei ole senised vallajuhid julgenud teha vajalikke otsuseid ega leidnud katet kõigile vajalikele kulutustele.

Kahjuks ei ole aga paari nädalaga võimalik tehtut põhjalikult analüüsida ega eelarvet mõistlikult muuta. Kuna kõik valla asutused ei saa seni, kui eelarve pole kinnitatud, kasutada oma tööks vajalikku raha ega teha isegi möödapääsmatuid kulutusi, pidime olema nõus eelarve sellisel kujul vastu võtma. Koheselt asume aga uue koalitsiooniga tööle, et saada tegelik ülevaade valla rahaasjadest ning koostada esimene lisaeelarve, millega vajalikud muutused teha.

Türi valla eelarve on viimaste aastate jooksul nõudnud väga tõsist analüüsi. Tehtud olulised investeeringud meie koolidesse, spordihoonesse ja teedesse on olnud alati planeeritud teadmisega, et valla majandamiskulusid tuleb hoida kiirest kasvamisest. Et toonane eelarvestrateegia oli vastutustundlik ja investeeringud asjakohased, näitasid nii meile antud toetused kui vallale väljastatud laenud- ebamõistlikke kulutuste korral ei oleks me neid saanud ei riigilt ega pankadelt. Ka siis rõhutasime, et kulude ohjeldamine on hädavajalik ning püksirihma tuleb paratamatult pingutada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles