Riigikohus jättis Paide linnasekretäri kaebuse läbi vaatamata

Copy
Valimiskast Paides. Pilt on illustreeriv.
Valimiskast Paides. Pilt on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh

Riigikohus jättis läbi vaatamata Paide linnasekretäri kaebuse vabariigi valimiskomisjoni otsuse kohta, mis tunnistas riigikogu valimiste eel hääletamiskastide asukoha näitamisest keeldumise vaatlejale Kalle Grünthalile seadusevastaseks.

Riigikohus leidis, et oma ülesannete täitmisel ei ole linnasekretär ja jaoskonnakomisjon, sealhulgas jaoskonnakomisjoni esimees, käsitatavad isikutena põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seaduse ja riigikogu valimise seaduse mõttes, vaid avaliku võimu kandja osadena. „Samuti ei saa valimiste korraldajate kui avaliku võimu kandja organite pädevust ja volitusi käsitada subjektiivsete õigustena, mille rikkumise korral nad saaksid riigikohtule põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seaduse 6. peatükis sätestatud korras kaebuse esitada,” kirjutas riigikohus oma otsuses.

Kalle Grünthal esitas 28. veebruaril valimiste vaatlejana vabariigi valimiskomisjonile kaebuse Paide linna esimese jaoskonnakomisjoni esimehe toimingute peale, paludes tunnistada need seadusevastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles