Liiva- ja killustikuaeg tänavatel saab ümber

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Paide kesklinnas on tänavahooldusmasin koristustöödega juba algust teinud.
Paide kesklinnas on tänavahooldusmasin koristustöödega juba algust teinud. Foto: Dmitri Kotjuh

Eelmisel nädalal algas kalendrikevad ning nädalaga jõudsalt sulanud lumekord on paljastanud kõik selle, mis talvel seal all peitus. Tänavad ja teed on täis liiva, killustikku ning sügisest leheprahti, kõigest muust rääkimata. Maakonnakeskuses Paides algasid esimesed kevadised koristustööd eelmisel nädalal, kevadpealinnas seisavad need alles ees.

Paide Haldusel on koristustöödeks kasutada eelmisel sügisel soetatud uhke masin, mis mõeldud spetsiaalselt kõnniteede korrashoiuks. Paide Halduse juhatuse liige Peeter Saldre ütles, et Lembitu pargis ja mitmel teelõigul said koristustööd tehtud eelmisel nädalal, ent juba ainuüksi fakt, et Paide linnas on kõnniteid pea kolmekümne kilomeetri jagu, tähendab, et puhastamist jagub pea kuuks ajaks. Samasuguseid tänavakoristussõidukeid kasutatakse kõnniteede hooldamiseks ka näiteks Tallinnas ja Tartus. Tegemist on tänavahoolduse viimase sõnaga ning masinad on mõeldud teehooldust tegema ka öösiti, kuna töötavad väga vaikselt.

Masinaga kogutakse liiv ja killustik kokku neilt teelõikudelt, kus Paide Haldus libedusetõrjet tegi. Ülejäänud teedelt-tänavatelt tuleb see kokku koguda teenusepakkujal OÜ Rarex Ehitusel. «Meie panime talvel maha 40 tonni liiva ja lisaks ka killustikku, nii et tööd jagub,» tõi Saldre näiteks. Kokku kogutud liiv ladustatakse jäätmeplatsile ja kuigi teoorias võiks liiva järgmisel talvel teedel-tänavatel taaskasutada, seda siiski ei tehta. «Taaskasutada seda ei saa, sest liiv on segamini lehtede ja muu prahiga. Vajadusel on seda võimalik aga ära kasutada objektidel, kus on vaja täitematerjali,» selgitas Saldre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles