Mõisast tuleb 7000 rõõmsat muna päevas

Merly Raudla
Copy
Äntu Mõisa mahemunade tootja Lauri Bobrovski tõdeb, et mida aeg edasi, seda vähem linnainimesed teavad, kuidas toit nende lauale saab. Oma osa mängib ka see, et suurde kanalasse võõraid ei lasta, eriti haiguspuhangute ajal. 
Äntu Mõisa mahemunade tootja Lauri Bobrovski tõdeb, et mida aeg edasi, seda vähem linnainimesed teavad, kuidas toit nende lauale saab. Oma osa mängib ka see, et suurde kanalasse võõraid ei lasta, eriti haiguspuhangute ajal. Foto: Marianne Loorents

Äntust veerevad iga päev üle Eesti mahetoitu hindavate inimeste toidulauale rõõmsate kanade munad. Seda, et Äntu mõisa kanad on rõõmsad, on nii kuulda kui ka näha. Pruunid munakanad kaagutavad õrnalt ja proovivad uudishimulikult külaliste kummikuid nokkida.

Avarates kanalates siblib Äntu Mõis OÜ juhatuse liikme, Järvamaa mehe Lauri Bobrovski sõnul kokku umbes 7500 kana, 18 000 tibu ja 3800 broilerit. Kuna on karjavahetus, on munejaid vähem kui harilikult. Tavaliselt on munakanu umbkaudu 15 000. Viimased kolm aastat on munejate hulk olnud umbes sama. Ülemöödunud aastal võeti kanalasse ka mahebroilerid. “Hetkel on kasvulagi peaaegu ees. Sügisperioodil saame veel broilereid võtta paar sutsakat, kui munakanatibulad on tühjad,” rääkis ettevõtja. Plaanis on ka kanala ja broilerifarmi laiendus.

Usinad munakanad munevad iga päev umbes 7000 muna. Kui munejaid on 15 000, tuleb kanalatest lausa 12 000 muna päevas. Olenevalt karja vanusest võib vahepeal teatud mõõtu mune rohkem tulla. Kui kari on vana, on rohkesti suuri mune. Noorte suleliste puhul on palju jällegi väiksemaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles