Miks toidu hind ei lange?

Sirje Potisepp
, Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja
Copy
Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: Konstantin Sednev

Aasta algas toidutootjatele heade sõnumitega: hakkasid langema toorme hinnad, näiteks nisul ja toorpiimal, samuti on gaasi ja elektri hind alla tulnud. Siiski on ennatlik oodata toidukauba hinna kiiret langust, kuna sellesse on programmeeritud eelmise aasta hinnaralli laastav mõju, eriti tooraine ja energia puhul.

Sooja talve tõttu suhteliselt madal energia hind on vahest leevendanud ka toiduainetööstuse olukorda, aga ärgem unustagem, et enne kriisi lähtusime gaasi hinnast 20 eurot ja elektri puhul 40 eurot megavatt-tunnist. Nüüd rõõmustame, kui hinnad jäävad alla 200 ja 400, samal ajal kui energeetikafirmad on suures kasumis ja riigieelarvesse laekub nii rohkem käibemaksu kui ka Eesti Energia kasumist tulenevaid dividende.

Energiamahukad tootmis­ettevõtted, sealhulgas toidutööstuse omad, pole endiselt peaaegu mingit tuge saanud, päästerõngana reklaamitud universaalteenus on osutunud farsiks ja kehtib ütlemine, et kui üks asi on juba algusest vildakas, pole õnnestumist loota.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles