Lauri Läänemets: automaksu eesmärk on maksustada luksust, mitte maainimeste esmavajadust (11)

Lauri Läänemets
, siseminister, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees
Copy
Lauri Läänemets.
Lauri Läänemets. Foto: Mihkel Maripuu

Automaksu osas küsiti sotsiaaldemokraatide seisukohta korduvalt juba enne valimisi ning see oli ühene: kui üldse, peaks automaksu eesmärgiks olema suuremates asulates keskkonnasäästlikum liikumine ning õhu- ja mürareostuse vähendamine.

Sotsiaaldemokraatide programmis automaksu ei olnud sellel lihtsalt põhjusel, et paljudele inimestele, eeskätt maapiirkondades, pole auto mugavus või elustiilitoode, vaid sisuliselt esmavajadus. Paraku on uuel valitsusel tarvis nii varasemate kohustuste, kasvanud kaitsekulutuste ja Reformierakonna poolt nõutud maksuküüru kaotamise kulude katteks leida täiendavat raha, mistõttu hakataksegi analüüsima, millisel kujul võiks automaksu kehtestamist kaaluda.

Küllap automaks ühel või teisel kujul ja mahus lähiaastatel tuleb. Küll seisavad sotsid selle eest, et automaks koormaks võimalikult vähe neid inimesi, kelle jaoks pole auto luksuskaup vaid esmavajalik tarbeese, et igapäevaseid asjatoimetusi teha. Seega tuleb välistada näiteks see, et autosid maksustataks näiteks nende vanuse põhjal, sest sel juhul peaksid paljud väiksema sissetulekuga inimesed, kes endale uuemat autot lubada ei saagi, maksma rohkem kui linnainimesed, kelle puhul auto on tihti mugavus – mitte esmavajadus nagu maapiirkondades. Linnaelanikel on võimalik auto asemel kasutada alternatiive – olgu selleks jalgratas, elektritõukeratas või ühistransport. Maaelanikel selliseid võimalusi pole, sest vahemaad on pikemad ning ka ühistranspordivõrgustik hõredam.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles