Eesti Õpilasesinduste Liit paneb kaalule Paide ja Türi algklassiõpilaste koolikotid

Järva Teataja
Copy
Pärnu 10SEPT18 Pildil nutitelefon, ranits, koolikott. Nutivaba kool, nutivabad algklassid.Foto Urmas Luik FOTO: Urmas Luik/Parnu Postimees
Pärnu 10SEPT18 Pildil nutitelefon, ranits, koolikott. Nutivaba kool, nutivabad algklassid.Foto Urmas Luik FOTO: Urmas Luik/Parnu Postimees Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Sel nädalal kaalutakse üle Eesti algklassiõpilaste (I-IV klass) koolikotte. Kampaania toimub Eesti Õpilasesinduste Liidu (EÕEL) eestvedamisel juba neljandat korda.

EÕEL-i kampaania eesmärgiks on vähendada ülekaalus koolikottide protsenti, tuletades meelde, et koolikott ei ole iluese, vaid praktiline vahend, mille ostmisel tuleb jälgida ka selle kaalu ja ergonoomilisust.

Koolikotte kaalutakse 8. – 11. maini 18 Eesti koolis kaheksas maakonnas, sh ka Paide Hillar Hanssoo, Paide Hammerbecki ja Türi põhikoolides.

Õpilaste koolikotte kaaluvad koolides kohapeal Õpilasliidu aktivistid koos koolide õpilasesindustega 2023. aastal kolmes etapis: esiteks kaalutakse eraldi tühja kotti, siis õppeks vajalikke asju ning lõpuks koolikoti kogumassi. Sel viisil kaaludes saame teavet ka koolikoti enda kaalu kohta, et uurida kui ergonoomsed on lastele soetatud koolikotid.

2001. aastal vastu võetud sotsiaalministri määruses „Tervisekaitsenõuded kooli päevakavale ja õppekorrale” on ranitsa lubatud raskus koos sisuga I-III klassi õpilastel maksimaalselt kolm kilogrammi ja iV-VI klassi õpilastel 3,5 kilogrammi. 20 aastat hiljem on aga Eestis siiani algklassiõpilaste ranitsate liigne kaal tõsiseks probleemiks. Terviseameti 2013. a sihtuuringus selgus, et pea 70% uuringus osalevate I-IV klassi õpilaste ranitsate kaal ületab määrusega kehtestatud nõudeid. Ranitsate liigne kaal põhjustab probleeme õpilaste füüsilisele arengule ja rühile. Eesti Õpilasesinduste Liidu esimees Ats Mattias Tamm kommenteerib varasemate kaalumiskampaaniate tulemusi: „EÕEL-i 2016. ja 2017. aasta algklasside koolikottide kaalumise kampaaniatest selgus, et üle poolte õpilaste koolikotid on ülekaalus. Põhjuseid selleks on erinevaid, tihti aga just koolikott ise. Ranitsa valimisel tuleb silmas pidada selle ergonoomilisust ja kaalu ning jätta teisejärguliseks värvid ja kuju. Samuti on tihti probleeme ka õpetaja ja õpilase või lapsevanema vahelise vähese kommunikatsiooniga, mille tõttu tarib õpilane tihti kaasa asju, mida tal sel päeval õppetöös vaja ei ole.”

Eesti Õpilasesinduste Liit (EÕEL) on Eesti suurim noorteorganisatsioon, mis esindab enda 191 liikmeskooliga üle 101 000 üld-, kutse- ja erihariduskooli õpilase terves riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles