Mõis müüb katuse kivi kivi haaval maha

Kuido Saarpuu
Copy

Kaheksandat aastat Kirna mõisaga toimetav Reimo Lilienthal avaldas, et ta nägi alles paar päeva tagasi esmakordselt, kuidas oli avatud mõisa 50 meetrit pikk ruumist ruumi vaade ehk anfilaat. „Sellist olukorda pole mõisa teisel korrusel olnud 40 aastat, sest seal olid toed ja talad, mis hoidsid katust üleval,” selgitas ta. „Oleme viimased kolm aastat katusekonstruktsioone restaureerinud. Tööd said valmis nädalajagu aega tagasi ning et nüüd katus kannab, oli see ka esimene kord, mil korjasime need toed ära.”

Väljas on mõisa katusekatteks aga endiselt vana eterniit. Reimo Lilienthal selgitas, et restaureerimise eripäraks on asjaolu, et 85% töödest on sellised, mida tavainimene tähele ei pane. „Ülejäänud 15% on aga lõppviimistlus, väliskrohv, tapeet või katusekate. Siiani oleme tegelenud selle 85% hulka kuuluvate töödega, kuid see teekond hakkab lõpule jõudma ja nüüd iga uus töö on selline, mis on kohe silmale näha.”

Järgmise suurema tööna võetaksegi mõisas ette katusekatte vahetus, eterniidi asendab savikivi. Nii nagu see oli ka ajalooliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles