Talitee sai vastu suve viimase lihvi

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy

Eile said Valgmal kokku talgulised, et koos valmis ehitada viimane lõik Paide-Valgma ajaloolist taliteed markeerivast matkarajast.

Läbi Mündi raba kulgev talitee ühendab omavahel kaht juba valmis ehitatud osa. Matkaraja ehitustööde algus jääb tegelikult juba mitme aasta taha - tegemist on 2019. aasta Paide linna kaasava eelarve võiduprojektiga, mille eesmärk oli taastada Paide talitee, mida inimesed kasutasid vanasti otseteena ainult külmadel talvekuudel. Projekti elluviimine sellest järgneval aastal pidi aga alla vanduma paar aastat kestnud koroonakriisile. Talitee lõpuni ehitamine võimaldab matkata läbi raba aasta ringi.

Valgma külaseltsi eestvedaja ja projektiidee ühe autori, Tuuli Klementa selgitusel oli laudtee puudu üksnes kohas, kus maastik on raskesti läbitav – pehme ja märg. «Nüüdseks on maapind seal kuivanud, mis võimaldab meil töid alustada,» sõnas ta.

Selleks korraldatigi sel nädalavahetusel talgud, et puuduolevat lõiku laudteega katta ja kogu matkateed viidastada.

Matkatee pidulik avamine toimus laupäeval pärast talguid Valgma külamajas, kuhu oli esinema kutsutud Teet Tihvan Bigbänd ja pakuti torti.

Matkatee saab alguse Paide tehisjärve taga asuva pumbajaama juurest, kes soovib, võib matkamist alustada Vallimäelt, kuhu ajalooliselt tee kunagi viis.

Matkaraja pikkus on viis-kuus kilomeetrit. See läheb tehisjärve tagant läbi metsa ja raba ning jõuab lõpuks üle Esna jõe Valgma külla. Teele jäävad laukajärved.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles