Perearstikeskused panid seljad kokku

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Ingrid Alt võitleb pereartsikeskuste huvide eest Eesti tervishoiusüsteemis.
Ingrid Alt võitleb pereartsikeskuste huvide eest Eesti tervishoiusüsteemis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna asutati uus ühendus, mis koondab endas Eesti perearstikeskusi. Eesti esmatasandi tervisekeskuste liidu üks asutajaid ja eestvedajaid on Paide perearst Ingrid Alt, kes juhib Vee perearstikeskust.

Ühendususe loomine oli Ingrid Aldi hinnangul vajalik. "Vananev rahvastik, arstide ja raha nappus ning mure tervishoiuteenuse kättesaadavusega sunnivad perearstikeskusi koondama oma huvid," põhjendas ta.

Eesti perearstidel on tugev esindusorganisatsioon Eesti perearstide seltsi küll olemas, kuid esmatasandi arstiabi pakkuvatel keskustel pole seni oma liikmesorganisatsiooni olnud. Nüüd loodi liit, mis esindab tervisekeskuseid kui tööandjaid juriidiliste isikutena.

Alt märkis, et ühendusel tuleb teha koos perearstidega oma hääl kuuldavamaks, parandada tervishoiuteenuste kättesaadavust, kaitsta patsientide huve ning tagada esmatasandi arstiabi kvaliteeti ning jätkusuutlikkust.

Ingrid Aldi sõnul soovib ühendus seista perearstide poolt osutatava tervishoiuteenuse kvaliteedi, kättesaadavuse ja järjepidevuse eest. Ta lisas, et uus ühendus soovib anda võimenduse tervisekeskuste huvide kaitsele ning olla tööandjate esindajaks, sealhulgas kollektiivlepingute läbirääkimistel ning teha koostööd perearstide erialaseltsiga.

Lisaks on ühenduse eesmärk pakkuda professionaalset juriidilist tuge oma liikmeskeskustele ja saada tugevaks huvigrupiks. Ühendus toetab kõiki varasemaid Eesti perearstide seltsi eesmärke ja teeb koostööd nii EPS-i, Tervisekassa, Sotsiaalministeeriumi, Terviseameti kui kõikide teiste tervishoiuvaldkonna organisatsioonidega, kes aitavad kaasa esmatasandi tervishoiu arengukava elluviimisele.

Eesti esmatasandi tervisekeskuste liidu asutas 21 juriidilist isikut, kus töötab üle 800 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles