Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

*Paide vana rahvamaja ehituslugu võib tinglikult võrrelda Estonia teatri omaga. Mõlemad kultuuriasutused, nii Estonia kui ka Paide rahvamaja, on rajatud kogukonna toel eesmärgiga ehitada endale, eestlastele, oma kooskäimiskoht, et ei peaks enam sakslastega maid jagama.

2019. aastal tähistas Paide rahvamaja 90. aastapäeva. Oma 95. aastapäeva hoone tõenäoliselt enam pidada ei saa, sest uus omanik plaanib selle lammutada ja ehitada asemele kaubanduskeskuse. Et majaga väärikalt hüvasti jätta, oli pühapäeval, Eesti lipu päeval tseremoonia, mille käigus eemaldati majalt Vabadussõjas langenutele pühendatud mälestustahvel ja viidi Kaitseliidu Järva maleva meeste abil Paide kirikusse hoiule. Edaspidi leiab tahvel koha uuel, linnavalitsuse kavandataval Vabadussõja mälestusmärgil. Kuhu see tuleb, pole veel selgunud, kuid kaalumisel on mitu varianti.

*Laserskaneerimise, aeromõõdistamise ja 3D modelleerimisega tegelev ettevõte 3Di on koostanud mitmekümne Eesti kiriku 3D-mudeli, mida nüüd on pühakodade arhitektuurist huvitatutel võimalus üksikasjalikult koduselt arvutiekraanilt uurida. Kasu on 3D-mudelitest kogudustele endalegi, sest mudelite abil on kergem ümberehitusprojekte koostada.

Mudelitel on näha iga pisimgi konarus ja õnarus, pudenenud krohvikiht ja kooruv värv – täpselt selline pilt, nagu avaneb kirikute fassaadi inimsilmaga kohapeal vaadeldes.

Mitmekümne pühakoja hulgas on võimalus uudistada juba ka Järvamaa kirikuid. 3D-mudelina on vaadeldavad näiteks Koeru ja Järva-Peetri kirik, mida arvutihiire abil üht- ja teistpidi keerutada, lähemale või kaugemale suumides üksikasjalikult uurida.

*Keskkonnaameti järelevalveosakonna Järvamaa inspektoritele keskkonnanõuete rikkujad asu ei anna. Nii tegid ametnikud eelmisel aastal maakonnas sadu kontrollkäike ja lahendasid ka kolmekohalise arvu kaebusi.

Keskkonnaameti Järvamaa büroo juhataja Janely Berg selgitas, et möödunud aastal tuvastasid inspektorid enim rikkumisi veeseaduse, kalapüügiseaduse, jäätmeseaduse ja jahisea­duse vastu.

Janely Berg lisas, et trahvi on saanud mitu põllumajandusettevõtet, näiteks keskkonnaloata tegutsemise eest, kuid karistatud on ka silo ladustamisel kehtivate nõuete eiramise ja sõnnikuhoidla lekkekindluse mittetagamise eest. «Need teod on keskkonnale ohtlikud, sest sõnniku ja silo mittenõuetekohane käitlemine võib põhjustada pinna- ja põhjavee reostumist,» selgitas ta. «Eespool mainitud ettevõtted on oma eksimustest aru saanud ja ohud keskkonnale kõrvaldanud.»

*Türi triatloni üks korraldajatest, Paidest pärit Ain-Alar Juhanson, ütles, et see on tal teist korda Türil suuremat triatloni korraldada. «Kui alustasime, siis leppisime kokku, et igal kolmandal aastal on ühes Järvamaa omavalitsuses üks triatloni karikasarja etappidest,» selgitas ta. «Nii olemegi taas Türil ja inimestele väga meeldib, sest meil on absoluutne osalejarekord. Põhidistantsile oli end kirja pannud oma 280 inimest, kellele lisanduvad kohapeal registreerijad, keda on mõnikümmend.»

Ain-Alar Juhansoni hinnangul on triatloni seis Eestis, eriti täiskasvanute puhul, äärmiselt hea. «Kui koroonaaastad vähendasid paljudel vastupidavusaladel osalejate arvu, siis triatlonis on ette näidata selge tõus,» selgitas ta. «Küll pean nentima, et midagi on nüüd juhtunud noortega. Kui paar aastat tagasi oli Tartu võistlusel noori 200, siis Türil pidime leppima 30-40 osalejaga. See küsimus on laiem, tuleb ka alaliidus arutusele võtta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles