Jäneda talupäevade aukülaline on Kaitseliit

Järva Teataja
Copy
Jäneda talupäevad on juba aastaid kohale meelitanud tuhandeid talupidajaid, põllumehi ja maaelust lugupidavat linnarahvast.
Jäneda talupäevad on juba aastaid kohale meelitanud tuhandeid talupidajaid, põllumehi ja maaelust lugupidavat linnarahvast. Foto: Ain Liiva

​Sel nädalavahetusel ehk 29.-30. juulil on õige aeg riputada varna vikat, teha paus marjakorjamises ning lubada endale enne viljakoristust paar päeva mõnusat ajaviitmist Jänedal. Eesti Talupäevad on olnud pikima traditsiooniga suurüritus Eestis, tänavu toimub see 32. korda. Esmakordselt on mõlemal päeval kohal Kaitseliidu Viru maleva Tapa malevkond, kes näitab varustust ja tutvustab oma tegemisi, eesmärke ja tegutsemise põhimõtteid.

Traditsiooniliselt pakutakse talupäevadel ehedat ja maitsvat talutoodangut, on sinki, vorsti, suitsuliha ja -kala, aiasaadusi. Talutehnika ja tööks vajalikud tööriistad ootavad ostjaid. Puukoolid toovad müüki oma toodangu ning käsitöötegijad aitavad kasvatada veimevakka.

Lisaks huvitavale laadaplatsile tasub sisse astuda ajaloolisse mõisahoonesse. Juba üheksateistkümnendat hooaega kutsub külastusmäng „Unustatud mõisad“ kultuuriloost

huvitatuid Eestimaa mõisatesse. Jäneda mõisas, nagu ka paljudes teistes mõisates üle Eesti, on külastuspäevad 29. ja 30. juulil ning 12. augustil. Mõisad avatakse kell 10 ja on avatud 18.40-ni.

Igal täistunnil toimub jalutuskäik giidiga. Jäneda lossi verandal pakutakse kohvi kõrvale mõisaproua lemmikmaiust „La dolce vita“.

Lisaks mõisa- ja külaajaloole saab mõisas näha Siiri Sisaski fotonäitust, Ülle Linnuste loodusmaale ja viibida helilooja Urmas Sisaski planetaarium-kontserdisaalis.

Kuna muusikast ja laulmisest ei saa kunagi küll, siis on laupäeva õhtul tantsitamas Musta Täku tallis talupäevasimmanil Leila Miller, Meelis Punder ja ansambel Alma. Uksed avatakse kell 20.00.

Musta Täku talli ülakorrusel on ostjate ootel ehe kodumaine käsitöö: kudumid, sepised, keraamika, vaibad, aga ka käsitöölõngad. Sel hooajal, mis kestab sügislaadani neljpäevast pühapäevani, on seal veel aga ootamas imetlejaid portselanist serviisid. Jäneda Mõis OÜ omanik Elo Kallas ütles, et huvi nende imekaunite esemete vastu tekkis mõni aastat tagasi ja nüüdseks peaks kogus olema juba tuhatkond eri ajastust pärit eset. Talvel valmistas ta ette aga ainulaadse näituse Baltikumi portselani ajaloost. Nii põhjalikku ja ülevaatlikku suurnäitust pole Eestis varem olnud ja selle pärast tasub isegi Jänedale eraldi sõit ette võtta.

Viljandi haigla saadab talupäevalisi teenindama Jänedale kaks bussi, mammograafia ja mobiilse naistekabineti, mis seavad end sisse Täku talli kõrvale. Vajalik on nende busside teenuse kasutamiseks ette näidata vaid isikuttõendav dokument ja tasuda visiiditasu.

Välilaval esinevad:

Laupäeval

11.30 Laulab Andrus Kurvits

12.00 Idamaised tantsud Alimalt

12.30 Lõõtspillil mängib Ain Lindvest

13.00 Laulavad Reet Linna ja Are Jaama

13.30 Lõõtspillil mängib Ain Lindvest

14.00 Laulavad Reet Linna ja Are Jaama

15.00 Laulab Andrus Kurvits

Pühapäeval

11.00 Lõõtspillil mängib Ain Lindvest

11.30 Laulab Andrus Kurvits

12.00 Lõõtspillil mängib Ain Lindvest

12.30 Laulab Andrus Kurvits

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles