Vabriku park vajab korrastamist

Järva Teataja
Copy
Foto: Teet Reier/Türi Rahvaleht

Viimaste aastate jooksul on teadaolevalt Türi linna haljasalasid värskendatud: vanad ja haiged puud on teinud ruumi uutele või on ohtlikud puud lihtsalt eemaldatud. Nüüd on järg jõudnud Türil asuva Vabriku pargi kätte.

20. juulil tegi Türi Rahvalehe toimetaja Teet Reier pargis tiiru koos Türi halduse aednik Ele Schiffi ja Türi halduse juhataja Elari Hiisiga. Eesmärgiks oli vaadata üle võimalikud tööd hooldusraie ja ohtlike puude eemaldamise osas. „See park on Türil üks noorimaid, istutatud peale viimast suurt sõda ehk siis 1940–50ndatel. Hiljem puid lisandunud pole, uuenenud on park põhiliselt isetekkeliselt," selgitas Schiff. „Viimasel paaril aastakümnel siin midagi tehtud pole, just seetõttu vajakski see kasvõi kuivanud ja ohtlike puude eemaldamist ja valgustusraiet. Vanad ja samas elujõus puud, mida annab säilitada, jäävad kindlasti alles, Vabriku pargis jääb peale katkiste puude eemaldamist avatuks just päikesepoolne serv. Tekivad soodsad tingimused uute puude istutamiseks, sest valgust ja soojust on noorte puude kasvustardiks piisavalt," lisas ta.

Hiisi sõnul on pargis vaja üht-teist ette võtta just viimaste üle-eestiliste sündmuste valguses, et mitte ohtlike puude eemaldamisega hiljaks jääda. „Kõik, mida annab säilitada, jääb alles. Vanad paplid, mis on oma aja ära elanud ja ohtlikud, tuleb eemaldad. Samuti pargi tagaosas asuvad kuused, mille kuivanud ladvad annavad tunnistust sellest, et ürask teeb oma tööd ja puid pole päästa enam võimalik. Samas kuuskede kõrval kasvavaid ebatsuugasid ürask ei ohusta ja need võimsad puud saavad rahulikult kasvada."

„Lähiajal tuleb siiski ka selles pargis raietööd ette võtta, sest suurte ja ohtlike puude mahavõtmisega enam venitada ei saa," lisas Hiis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles