Loomasööda varumine on olnud tavalisest keerukam, kuid katastroofi pole

Eva Klaas
, reporter
Copy
Mäo põllumajandusühistu töötaja Eneli Palta hoolitsemas veiste eest. Tegemist jätkub ka edaspidi piisavalt, sest ettevõte loomakasvatust koomale tõmmata ei plaani.
Mäo põllumajandusühistu töötaja Eneli Palta hoolitsemas veiste eest. Tegemist jätkub ka edaspidi piisavalt, sest ettevõte loomakasvatust koomale tõmmata ei plaani. Foto: Kristo Kivisoo

Pikk põuaperiood kuivatas suve esimesel poolel heinamaad kollaseks ja rohi ei saanud suure kuivuse tõttu kasvada. Põllumajanduses on välja kuulutatud eriolukord ning mõned Eesti farmerid on otsustanud oma tegevuse lõpetada. Mitu Järvamaa loomakasvatajat rääkis, et söödavarumine on olnud tavapärasest keerulisem, kuid asi pole nii hull, et otsade kokkutõmbamisele mõelda.

Türi vallas Karjakülas asuva looma- ja teraviljakasvatusega tegeleva Takkasaare talu peremees Arvo Kuutok tõdes, et nagu mujalgi, on neil olnud tänavu söödavarumisega muresid. Kuivus vähendas rohukasvu ning haljasmassi silo valmistamiseks saadi nii esimese kui ka teise niitega tavapärasest oluliselt vähem tooret. «Teist niidet mõjutas samuti kuivus, vihma polnud veel piisavalt tulnud,» selgitas ta ning lootis, et kolmas niide tuleb parem ning ehk saab teha neljandagi.

Loomakasvatuse koomale tõmbamise kava Takkasaare talul aga pole. «Tuleb oludega kohaneda ning kasutada iga võimalust sööta varuda,» märkis Kuutok.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles