Järvamaalgi valitsenud aadlike vapp seati aukohale

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Johann von Mohrenschildti vappepitaafi taastas perekonna toel konserveerimiskeskus Kanut 2019. aastal.
Johann von Mohrenschildti vappepitaafi taastas perekonna toel konserveerimiskeskus Kanut 2019. aastal. Foto: Uwe Gnadenteich

Juuli alguses toimus Tallinna Toomkirikus pidulik sündmus, mille käigus sai kirikus asuv vapikollektsioon väärika täienduse, sest kiriku piilarile seati üles Johann von Mohrenschildti (1610–1675) vappepitaaf. Piduliku sündmuse puhul olid kohal ka Mohrenschildtide suguvõsa liikmed Austriast, Saksamaalt ja Prantsusmaalt ning sõbrad Eestist.

Mohrenschildtide vapp on Toomkiriku 108 puidust nikerdatud vappepitaafist kõige vanem, aastast 1675, seega valmis see enne Toomkiriku ja kogu Toompea 1684. aasta põlengut. Vapp aga pääses tuleroaks langemisest, sest asus toona hoopis Nigulistes.

Juuli alguses toimunud sündmus oli Toomkirikule ajalooline, sest koostöös Eesti kunstimuuseumi, koguduse ning perekonnaga sai taas avalikkuse ette tuua niivõrd vana ja auväärse eseme, mis sobitub suurepäraselt Põhja-Euroopa suurimasse vapp- epitaafide kollektsiooni. Nüüdsest on see oma loomulikus ümbruses kõige paremini nähtav, jutustades omal moel ka ühe Eesti aadliperekonna lugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles