Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kui inimesed Ristikus kortermajas elava Olga Džankova aiast mööduvad, jääb nii mõnigi pikemalt vaatama ning vaatluse järel tõstab pöidla tunnustavalt püsti või ütleb paar kiitvat sõna. Sealses aias on kõigel oma koht, kõik on piinlikult korras ja hoolitsetud. Siin on tarbeaia osa, seal iluaed ja lilled vaheldumisi peenardega. Taamal paistavad aiakiik ja marjapõõsad, kaugemas otsas aga rida suuremaid puid. Kui pisikese kuuri/aiamaja asemel oleks suurem hoone, võiks öelda, et selliseid aedu oleme kõik näinud. Aiakirjades, kus kaunimatest kaunimaid kodusid tutvustatakse. Olga Džankova aiamaalapp asub nimelt n-ö eikellegimaal, otse Paide Espaki ehituskaupluse lao taga tühermaal. Seal, kus oma maja ja hoovita linlaste aiamaalapid ikka on asunud. Eelmisel nädalal läks aiast mööda aga inimene, kes ei kiitnud vaatepilti ega pidanud Olga ja tema kaasa tehtud tööd ja nähtud vaeva millekski. Miks muidu tuli see keegi aiamaalapile, klaasike kärakat ühes ja töötav mootorsaag teises käes ning hakkas kõike seda hullunult hävitama.

* Mitu Järvamaa põllumajandusettevõtet on viimastel päevadel alustanud saagikoristusega, samas on ka neid, kes teatud põhjustel seda veel teinud ei ole. Vaatamata keerulistele ilmastikuoludele suve esimeses pooles, on Eesti ühes suurimas põllumajandusettevõttes osaühingus Estonia taliodra saak rõõmustav, kuid kõigil pole nii hästi läinud. Osaühingus Estonia alustati taliodra lõikusega nädala alguses. «Oder talvitus hästi, kuid rekordsaaki tänavuste kevadkülmade ja suvise põua juures oodata ei julgenudki. Üle kuue tonni hektarilt saada on hea keskmine tulemus,» märkis agronoom Toivo Lauk esimeste viljakoristuspäevade kohta. Siiski sõnas Lauk, et põllud on erinevad ning saagikus samuti.

* Eks ole üldteada fakt, et merepiiri, rohkemate huviväärsuste ja suuremate linnadega naabermaakondadega võrreldes turistid Järvamaale suurt ei satu. Või siiski? Jätame hinnangud kõrvale ja vaatame, mida ütlevad väliseksperdid ja statistika. Kui mitte arvestada lähemale hiilivaid maksutõuse, on võrreldes koroonaastatega turisminduses pigem helgemad päevad. Nii suurenes näiteks välisturistide arv ainuüksi märtsis kolmandiku jagu, aastases võrdluses on aga Soome turistide arv lausa kolmekordistunud.

* Saiakeste letilt õhkub isutekitavat lõhna, mis lausa meelitab pakkumisi kaema. Kiireks kõhutäiteks on mugav pirukas teele kaasa haarata, soolaste ja magusate, kergete ja rammusate pagaritoodete valikus on midagi ahvatlevat igaks argipäevakski. Poodides ja kohvikutes on saiakeste valik lai ja nende hind on eri pakkujatel erinev. Kas kallimad kohvikud suudavad aga konkureerida rahakotisõbralikumate toidupoodidega?

* Kaks ja pool aastat tagasi vapustas Paidet uudis, et Reopalu kalmistul on hauaristidelt varastatud 200 nimeplaati. Kui Järva Teataja sellest 2021. aasta 5. jaanuaril kirjutas, ilmus juba järgmiseks hommikuks toimetuse postkasti tundmatult lehelugejalt paar fotot, mille avaldamise järel tuli kümneid asjalikke vihjeid. Need viisid samal päeval kahtlusaluse tabamiseni ja päev hiljem olid ka varastatud sildid politseinike valduses. Selgus, et Röalt pärit 76-aastane mees oli käinud juba kuid kalmistul pronksist, messingist ja vasest silte kangutamas, tagunud need nagu ümbrikud kokku ja müünud metalli kokkuostupunkti. Esimesed taastatud plaadid jõudsid surnuaiale tagasi juba sama aasta septembris. Neljapäeval saabus surnuaiale KAR-Grupi metallitööde meister Eino Jööts koos töömeestega ja lähipäevadel saab töö lõpule viidud.

* Viimased neli aastat on Paide tänavapildis üha sagedamini nähtud liikumas pikki sinistes Eesti koondise dressides naisi. Mõne nägu on juba nii tuttav, et tahaks lausa tere öelda. Kui linlased peavad Eesti tippvõrkpalluritest naisi omaks, siis mõni ime, et Eesti koondislased ise peavad Paide E-piima spordihalli oma kodusaaliks, võõrustades siin järjepanu väliskoondiseid.

Märksõnad

Tagasi üles