Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kui juba teist nädalat on Türi ja Paide linnaruumis näha kollaseid renditõukse, siis tegelikult on juunikuust saadik olnud võimalus rentida ka neljarattalisi. Nimelt pakub Avis Now koostöös Amserviga järvakatele võimalust autot rentida ja seda kas või lühikese veerandtunnise sõidu tegemiseks. Auto rentimiseks pole vaja teha muud kui tõmmata nutitelefoni vastav rakendus.

* Kuigi suve esimene pool oli põuane, järgnesid vihmad, mis on pannud seened kasvama. Järvamaal leidub metsi, kust tuuakse kuuseriisikaid välja ämbrite ning korvitäite viisi. Kesk-Eesti kuuseriisikarikastest kohtadest on saanud magnet, kuhu seeneturistid sõidavad kohale ka saja ning rohkemagi kilomeetri kauguselt. Loodusesõber Maimu Õunapuu sõnas, et tema on käinud viimastel päevadel metsas seenel juba kahel korral. Esimesel korral oli saak kolm suurt ämbritäit kuuseriisikaid. «Teisel korral vähem, poolteist, sest aega polnud rohkem. Seeni oleks veel olnud,» rääkis ta.

* On vaikne suvepäev ja Paide keskväljaku ümbruses jalutavad mõned inimesed. Raekoja ja endise kaubamaja hoone vahelt sisehoovi kõndides ei jää silma ühtegi reklaami või suunavat silti, kuid endises majatarvete kaupluse hoones toimub juba kolmandat kuud midagi põnevat. Trepil on lillepott ja uks on praokil, sisse piiludes vaatab vastu väike poiss. Koht on õige. Marika ja Kristjan Juusu on ajaloolises hoones avanud videostuudio, mis tutvuste kaudu juba mõnda aega kasutuses olnud. Paidesse stuudio luua ei olnud hüpe tundmatusse, sest mõlema töö oli ka varem seotud filmimise ja videotöötlusega.

* Esna galerii on osa Martin ja Lilian Bristoli kodust, kuhu nad saabusid 2006. aastal unistusega, et ühe katuse all on nii nende töökojad kui ka elamine. Tänaseks on unistus teoks saanud, majas on kaks töötuba, Liliani kuldtikandi töökoda ja Martini kuldamise töökoda. Esna galeriis toimub palju: vestlusõhtud, näitused, kontserdid ning isegi president on külla sattunud. See nimekiri võiks veel jätkudagi. Kuid tänavune suvi on möödunud külastajate poolest rahulikumalt ning Esna galerii kohal on rippunud lausa väikene saladusloor. Mille kallal seal siis nii usinalt kolm kuud tööd tehti? Nüüd selgub, et Bristolite hoole all oli üks äärmiselt oluline projekt. Nimelt said seal uue kuldse jume Tallinna toomkiriku ajanäitajate detailid. Kirikul on neli numbrilauda, millel kokku üle 160 kullatud detaili ehk tegu oli väga suure ja keeruka projektiga.

* Eesti meistriliiga klubis hakkab uuel hooajal mängima Paidest pärit võrkpallur Karl Jakobson. IMsporti Türi meeskonnas häid tulemusi näidanud noormees sõlmis lepingu võrkpalliklubiga Barrus Võru. Väike Karl ei armastanud sportida. Tema vanemad aga tahtsid, et poiss rohkem liiguks, seega panid nad ta lasteaias ujumis- ja võrkpallitrenni kirja. «Sellel ajal ei huvitanud mind mitte ükski nendest tegevustest,» räägib peaaegu terve elu võrkpalli mänginud noormees. «Olin ülekaalus ja trenni teha ei meeldinud mulle mitte üldse, see oli väga ebamugav.» Ujumises läks poisil paremini, ta käis isegi mõnel võistlusel. Kuidas ta kahest alast ühe välja valis, Karl ei mäleta. «Võib-olla lugesin lihtsalt üki-kaki-kommi-nommi,» pakub ta.

* Neljapäeva keskpäeval sattus juhuslik möödakäija peale intsidendile, kus üks mees tõmbas alla Paide muusika- ja teatrimaja ees masti otsas lehviva Ukraina lipu ning hakkas selle peal trampima. Teo peale kutsuti kohale politsei. Maja direktori Martha-Beryl Graubergi sõnul oli see juba teine sarnane juhtum.

* Kolmapäeval käisid Paide gümnaasiumi hoonega tutvumas 60 aastat tagasi samas hoones teadmisi omandanud Paide keskkooli 39. lennu vilistlased. Paide keskkooli 39. lennul on koolimajaga lähedane side, sest just nemad olid viimane lend, kes lõpetas koolitee Posti tänav 12 hoones, pärast nende lendu õppisid kõik järgnevad Aiavilja 3 tänaval asuvas koolimajas, kus asub tänasel päeval Paide Hammerbecki põhikool.

Märksõnad

Tagasi üles