Maiko Kesküla: Mis on Arvamusfestivali väärtus?

Maiko Kesküla
, Arvamusfestivali nõukoja liige
Copy
Maiko Kesküla.
Maiko Kesküla. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Üheteistkümnes Arvamusfestival sai äsja läbi ja võtan vaevaks vastata siin leheveergudel püstitatud küsimustele Arvamusfestivali väärtustest ja sellest, miks justkui kõik arvajad festivalile ei pääsenud.

Arvamusfestival on sündmus nii nagu iga teinegi ehk mingi põhjus inimeste kokkutulemiseks. Kuskil on nõudlus ja kuskil pakkumine, lihtne. Arvamusfestival pakub peamiselt vaba arutelu ja debatti, aga ka eneseväljendusvõimalust, meeldivat kohtumispaika, meelelahutust ja paljut muud. Tegu pole valdkondliku sündmusega ning seegi on väärtus, et kohtuvad erinevate maailmavaadete ja valdkondade esindajad. Arvamusfestival on eraalgatus, algatajate seas polnud ühtegi poliitikut ja pole neist keegi ka hiljem poliitikasse siirdunud. Algatus on puhtalt missioonipõhine – arendada Eestis head arutelukultuuri, mis on ühiskonna usalduse ja koostöö jaoks oluline võimekus.

Kuidas seda teha? Siit lähevadki asjad keerulisemaks. Arutelu peab olema põnev, kaasav, terav aga samas ka lugupidav ja austav. Osalejad peaksid olema aktiivsed ja samas oskama kuulata, enda seisukohti väljendada ja olema avatud uuele. Natuke vastuoluline ja üksjagu väärtuskasvatust vajav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles