Eesti majandust ootab keeruline aasta

Mihkel Nestor
, SEB majandusanalüütik
Copy
Mihkel Nestor.
Mihkel Nestor. Foto: Madis Veltman

Kui Eesti majanduse väljavaade on viimaste kuude vältel halvenenud, siis paradoksaalselt on maailmamajanduse kohal olevad sünged pilved pisut heledamaks muutunud. Positiivsemaid noote võib ennekõike kuulda maailmamajanduse majakaks peetavast Ameerika Ühendriikidest, kus oodatud majanduslangus näib sel korral ära jäävat. Föderaalreservi jõulised intressitõusud on suutnud saavutada kaks vastandlikku eesmärki – inflatsioon langeb, ent majandus kasvab küll aeglaselt, aga siiski edasi.

Tugev nõudlus teenindussektori teenuste järele on aidanud majanduskasvul seni jätkuda ka Euroopas, kuid see hoog tundub olevat raugenud ja paaris järgnevas kvartalis ootab euroala ees stagnatsioon.

Tõsisemate raskustega on sunnitud silmitsi seisma euroala suurim majandus Saksamaa, kelle suurem sõltuvus ekspordist ja tööstussektorist on praeguse majanduskonjunktuuri juures osutunud nõrkuseks. Sellele vaatamata jääb marginaalne majanduskasv euroalal püsima ja 2023. aastal suureneb sisemajanduse koguprodukt (SKP) 0,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles