Kadrinast saab laupäeval kõige sündmusterohkem koht terves Eestis

Järva Teataja
Copy
Ansambel Justament Pärimusmuusika aidas.
Ansambel Justament Pärimusmuusika aidas. Foto: Sille Annuk / Postimees

9. septembril on Kadrina alevik ainuõige koht, kus olla, sest kihelkonnapäevade raames leidub tegevust nii suurtele kui väikestele hommikust õhtuni.

Päeva alustab viiendat korda ja traditsiooniks kujunemas käsitöö- ja vanavaralaat, mis toob lauluväljakule kauplejaid ja ostlejaid kaugemalt ning lähemalt. Kindlasti leidub seal maitsvat hamba alla, midagi sooja selga ja talviseks varuks sahvrisse. Müügiletid on väljas kella kümnest viieni õhtul.

Uurikad Sipsikul külas

Kui kauplemine on saanud hoo sisse saab vahepeal põigata ka paarsada meetrit eemal olevasse Sipsiku lasteaeda, kus toimub taaskord sügislaat. Kadrina Kultuurikoja direktori Ahto-Lembit Lehtmets ütleb, et traditsioonid on toredad ja Sipsiku sügislaat on üks nendest toredatest traditsioonidest. Üheskoos Kultuurikoja ja lasteaiaga mõeldi ka, et sel korral vürtsitada aastaid kestnud koostööd toredusega nagu folkansambliga Uurikad, kes astuvad Sipsiku lasteaia hoovis lavale kell 11. Uurikad on ainulaadne noorte folkansambel Lahemaalt, Kuusalu vallast, kus musitseerivad koos 11-17aastased Uuri küla noored. Lasteaias on väljas ka rühmade müügiletid, ette võetakse ka vahvad rahvamängud ja mahlategu.

Väikseks ergutuseks tasub minna karude juurde sportima. Tere Kadrina Karud kutsuvad kõiki kell 11-14 aktiivselt aega veetma. Kui on vihmane, siis oodatakse huvilisi Kadrina Spordikeskuses, kui on kuiv siis staadionil ja väliväljakutel.

Soe kere vahel, saab puhata tsirkust vaadates. Eestis ainuke telgiga ringi rändav tsirkus maandub Kadrina Huvikeskuse parklasse. "ELAGU TSIRKUS" tsirkuseprogrammi suhtes ei saa keegi jääda ükskõikseks, see saab olema lõbus ja huvitav, lapsi rõõmustavad akrobaadid, õhuakrobaadid, joogameister ja isegi elus vedru, külla lendab grupp suuri jääkarusid ja ehtne lendav taldrik. Kogu etenduse on teiega kõige võluvam ja atraktiivsem ja väga-väga naljakas Kloun. Pileteid sissepääsuks saab eelnevalt soetada kohapeal ja Piletilevi keskkonnas.

Tundub, et nüüd võiks juba päev õhtusse saada ja koju minna, siis kaugel sellest. Kadrina kihelkonnapäev on alles poole peal. Kell 13 tasub sammud seada taas lauluväljaku poole, sest alguse saab Kadrina oma väike laulu- ja tantsupidu. Esinevad Kadrina Kapell, Kadrina Kirikukoor, Kadrina Segakoor, Kadrina Pasunakoor, Kadrina Keskkooli rahvatantsijad, segarühm Kahevahel ja Kadrina rahvamaja muusikaring. Etteasteid aitab kokku seada muusik Valter Soosalu, kes on muuseas Kadrinaga lähedalt seotud.

Hea muusikaga päev ka jätkub. Kell 14 vahetab rahvalaulikud ja tantsijad lauluväljakul välja PööLoY GLääNZ, kelle tee sai alguse 1989. aastal Viljandis punk-rock bändina. Tänaseks on suundutud folk-rocki radadele. Lisaks natuke bossat, jätsu ja bluusi. Ühtlasi on PööLoY GLääNZ ainuke tänaseni tegutsev bänd, kes astus üles Kadrina lauluväljakul 1993. aastal 25.-26. juulil kaootilisel rockifestivalil Rop-Rock. Nii tehakse ka kummardus 30 aastat tagasi toimunud muusikasündmusele.

Esinema tuleb Justament

Nagu sellest vähe oleks, siis rahva heal tujul laseb lauluväljakul jätkuda — trummipõrin — legendaarne Justament. Just just, ka Kadrina paisjärves elab kala, eesti rahva maiuspala, kaske.

Õhtu lõpetab üks igati uhke bluusisündmus. Nostalgiakeskuse kiviseinte vahele seavad ennast sisse Andres Roots, Black River Bluesman ja Bad Mood Hudson.

Andres Roots on tuntud kui Jukka "Black River Bluesman" Juhola ja Andy "Bad Mood Hudson". Soome väikelinnast Mustiost pärit kooslus on rännanud läbi terve maailma. Alates Nepalist ja Taist, lõpetades Ameerika ja vana hea Inglismaaga. Nüüd kohe-kohe on nad Kadrinas, et tuua teieni maailma parimat alt.bluesi või siis psychobluesi või ehk lausa punk bluesi. Aga oma kõrv on kuningas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles