Hussar tegi ettepaneku kaasata parlamendi töövõime tagamise aruteludesse eksperdid

Järva Teataja
Copy
Lauri Hussar
Lauri Hussar Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu esimees Lauri Hussar rõhutas sügisistungjärgu avaistungil, et parlamendi töövõime tagamine on kõigi saadikute kohustus, ning tegi ettepaneku kaasata jätkuvale vastasseisule lahenduse leidmiseks aruteludesse ka eksperdid.

Hussar ütles istungjärgu avaistungil peetud kõnes, et praegune aeg ja meie tulevikusihid nõuavad julgeoleku tugevdamise kõrval põhjalikke parlamendiarutelusid mitmes Eesti tulevikku puudutavas võtmevaldkonnas. Ta nimetas Eesti panust haridusse, aga ka keskkonnaarutelusid ning riigi rahanduse kordategemise vajadust.

„Kõikide elutähtsate ja suurte otsuste langetamise koht Eestis on Riigikogu. Selleks, et otsused oleksid kvaliteetsed ja kaalutletud, vajame ka kvaliteetset debatti. Seda saame teha aga siis, kui on olemas lugupidamine üksteise suhtes, aga ka soov arutelu pidada,“ ütles Hussar, nentides, et parlamendi töörütm on alates kevadest tõsiselt häiritud ning Riigikogu on arupärimiste ja eelnõudega üle ujutatud.

Hussari sõnul on suur osa Riigikogu menetluses olevast enam kui 500 eelnõust ja arupärimisest esitatud obstruktiivsetel kaalutlustel, mille tõttu tuli kevadistungijärgul nende üleandmist piirata. „Parlamendil on põhiseaduse järgi veel palju muid funktsioone kui ainult Riigikogu liikme õigus anda üle eelnõusid ja arupärimisi. Nii on lisaks parlamentaarsele diskussioonile parlamendi kõige olulisem ülesanne otsuste ja seaduste vastuvõtmine,“ lausus ta.

„Alates kevadest on Riigikogu juhatus ja vanematekogu kulutanud palju tunde ja energiat leidmaks seda ühisosa, mis võimaldaks mingil moel kergendada kuidagi seda arupärimiste ja eelnõude koormat, mis on parlamendi õlgadele asetatud, kahjuks seni tulutult. Kõlab hästi, et konfliktid parlamendi töös tuleb lahendada eelkõige meil endil. Olen selle mõttega igati nõus, mistõttu adresseeringi kõigile Riigikogu liikmetele, et parlamendi töövõime tagamine on kõigi saadikute kohustus ja see tuleneb ametivandest. Ei ole mõeldav, et töövõime tagamise hind on see, et Riigikogu ei saa täita kõiki talle põhiseadusega pandud kohustusi,“ rõhutas Hussar.

Ta kutsus Riigikogu liikmeid mõtlema, kuidas tagada, et nii opositsiooni kui ka koalitsiooni õigused oleksid kaitstud, ning kas Riigikogu kodu- ja töökord vajaks täiendamist. „Seejuures lähen ma veel kaugemale. Kuna me oleme üsna pretsedenditus olukorras, siis teen ettepaneku kutsuda kokku initsiatiiv, mis kaasab aruteludesse laiema ringi inimesi. Poliitilise punnseisu lahendamiseks on ka varem kaastatud kodanikuühiskonda ja eksperte ning see on andnud positiivse tulemuse,“ ütles Hussar.

Riigikogu esimees märkis, et soovib vastasseisu lahendamise initsiatiivi kaasata lisaks Riigikogu liikmetele ka riigiõiguse asjatundjaid, Riigikogu endisi esimehi ja tunnustatud valdkonnaeksperte, et leida arutleva demokraatia meetodeid kasutades tänasele olukorrale lahendus. „Küsimus on, kuidas ületada vastasseis parlamendis nii, et enamusel oleks võimalus oma poliitikat ellu viia ja vähemusel oleks õigus olla ära kuulatud. Eraldi teema on, kuidas ja millal võiks otsuste vastuvõtmisel kasutada usaldushääletuse lahendust. Just pilk väljastpoolt võib anda vajaliku sisendi, et saaksime seejärel juba Riigikogu töögruppides vaagida võimalikke lahendusi,“ ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles