Lugude jutustamise festival jõuab 19. septembril Järvamaale

Järva Teataja
Copy
Jutuvestja Piret Päär.
Jutuvestja Piret Päär. Foto: RUUDU RAHUMARU

16.–29. septembril toimub lugude jutustamise festival „Hundid käivad hulgakesi, karud kahe-kolmekesi“, mille programmis on 12 jutusündmust kaheksas Eesti maakonnas, neist kaks toimub Albu külas Järvamaal. 

19. septembri hommikul jutustab Albu mõisas lugusid kohalikule kooliperele õpetaja ja kirjanik Küllike Veede. Kell 15.30–18.45 toimub Albu külas Jäägri Villas avalik jutuõhtu, kus kohalikud jahimehed Igor ja Valeri Homin pajatavad jahimehelugusid ning jutuvestja Piret Päär räägib vanu rahvajutte ja tutvustab jutuvestmistraditsiooni.

Festivali korraldaja Piret Pääri sõnul on selle festivali üks olulisi rõhuasetusi oma kogukonna inimeste lugude ja jutustamisoskuse väärtustamisel. „Kutsume kuulajaid kaasa mõtlema, kuidas lood aitavad tugevdada sidet koha ja inimestega,“ rääkis ta. Eesootav festival on kolmas omataoline, mida MTÜ Jutumaja korraldab.

Festivali „Hundid käivad hulgakesi, karud kahe-kolmekesi“ raames on avalikke sündmusi, aga ka koolijutustamisi lastele ja jutukoolitusi õpetajatele. Kokku toimub 12 kohtumist kaheksas Eesti paigas: Tallinnas, Kodaveres Tartumaal, Albus Järvamaal, Pärnus, Leisis, Salmes ja Kuressaares Saaremaal, Oandul Lääne-Virumaal, Vana-Koiolas Põlvamaal ja Harglas Valgamaal. Sündmusi võib jooksvalt lisanduda.

Festivali avalikud sündmused on järgmised:

19. septembril kell 15.30–18.45 Albu külas Jäägri Villas toimuv jutuõhtu, kus kohalikud jahimehed Igor ja Valeri Homin pajatavad jahimehelugusid ning jutuvestja Piret Päär räägib vanu rahvajutte ja tutvustab jutuvestmistraditsiooni;

22. septembril kell 18.00–19.30 toimub Kuressaares Arensburg Boutique Hotel & Spas jutuõhtu, kus kohalikku roolipiigat ehk legendaarset naistraktoristi Juuli Pihli pinnib jutuvestja, kirjamees ja rännumees Olavi Antons;

23. septembril kell 11.00 algab RMK Oandu Külastuskeskusest metsamatk, matka juhib ja loomalugusid jutustab Triin Kusmin. Kell 14.00 annavad pärimusmuusik Kulno Malva ja jutuvestja Piret Päär RMK Oandu Külastuskeskuses muusika- ja jutukontserdi;

24. septembril kell 14.00 algab Vana-Koiola Rahvamajas jutukontsert-kohtumine pärimusmuusik Cätlin Mägi ja jutuvestja Piret Pääriga;

29. septembril algusega kell 18.00 toimub Hargla Maakultuurimajas vestlus-jutuõhtu, kus kirjanik Lauri Sommer räägib teemal „Koha aeg ja koha sõna“, vestlust veab jutuvestja Piret Päär.

Kõik festivali sündmused on tasuta.

Piret Päär esitleb festivalil ka oma vastilmunud jutuplaati „Ilmaparandamise lood“, millele ta on jutustanud seitse rahvajuttu, lugude vahele on muusikalised sillad ehitanud pärimusmuusikud Silver Sepp, Cätlin Mägi, Meelika Hainsoo, Celia Roose, Kulno Malva, Tuule Kann ja Andre Maaker.

Festivali korraldab Piret Pääri eestveetav MTÜ Jutumaja, mille eesmärk on lugude jutustamise traditsiooni hoidmine ja edasiandmine. Ühing korraldab jutuõhtuid, kontserte, suvelaagreid, festivale ja juturännakuid üle Eesti.

Festivali toetavad Eesti Kultuurkapital ja Eesti Rahvakultuuri Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles