Lääne suurriigid klopivad Putinit tasapisi uuesti salongikõlblikuks

Kadri Paas
, vaatleja
Copy
Kadri Paas, näopilt
Kadri Paas, näopilt Foto: Erakogu

Ukraina sõja algusele järgnenud nädalatel nentisid paljud lääne liidrid, et Kremli peremees president Vladimir Putin on ületanud punkti, kust ei ole enam tagasipöördumist. Üldse loobiti palju nüüdseks tühjaks osutunud sõnu ja seda ka Eestis.

Ühendriikide president Joe Biden ütles näiteks eelmise aasta märtsis Varssavis: «Jumala nimel, see mees ei saa jääda võimule!» Praegu ei kuule lääneriikidest enam selliseid avaldusi, sest Washington, London, Berliin ja Pariis on nähtavasti otsustanud, et Moskva on koos Putiniga etem kui ilma Putinita.

Võib-olla kooskõlastatult, võib-olla mitte, kuid mitu allikat on hiljuti viidanud, et mõnes lääne pealinnas soovitakse alustada läbirääkimisi Kremliga. Siiski on rahuleping sõjakurjategijast presidendiga mõeldamatu. Seni, kuni roimar jääb Kremlisse, on Venemaa läbirääkimispositsioon Ukraina omast väga kaugel, tõelise läbirääkimisruumi ja järeleandmisvõimaluseta. Seega põhineks igasugune kokkulepe ebarealistlike kohustuste võtmisel, mistõttu jätkuks sõda peaaegu kindlasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles