Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

*Järvamaa spordiaasta tähtsündmus, sügisel peetav Paide-Türi rahvajooks on näinud paremaid ja halvemaid aegu, aga sellist aastat nagu tänavu pole ei osalejad ega pealtvaatajad kohe kindlasti näinud.

Rahvajooksu korraldust sel aastal eestvedav endine triatleet Ain-Alar Juhanson sõnas, et nad tõesti proovivad oma teadmiste ja aastatepikkuse kogemusega üritusele lisaväärtust anda. «Ei saa öelda, et seni on jooksu halvasti korraldatud, lihtsalt proovime asju omal moel veelgi paremaks teha,» ütles ta.

Et on rahvajooksu põhidistantsi start on teatavasti Paides ja et võistluspäeva hommik koosneb lastejooksudest, siis Juhansoni ütlust mööda nii palju rahvajooksust maakonna keskuses aset leiabki. «Meie soovime väärtustada mõlemat vahvat Kesk-Eesti linna. Kui Türi saab tähelepanu linnajooksu ja finišikohana, siis Paides korraldame päev varem, laupäeval, mõnusa perepäeva, mille lõpetab kell 19 Grete Paia ja Púr Múddi kontsert. Perepäev toimub suuresti Lembitu pargis ja Paide muusika- ja teatrimaja ümbruses. Usun, et see on suurele jooksunädalavahetusele mõnus avapauk.»

*Järgmisel laupäeval korraldab Käru põhikool perepäeva, kus on kavas heategevuslik laat, tegutseb kohvik ja keerleb õnneloosiratas. Mihklipäeva perepäeval on aga suurem eesmärk: ühistalgutel pannakse mulda sajad krookusesibulad, mis varakevadel tärgates kooliümbruse rõõmsamaks muudavad.

Direktor Mari Vesti sõnul algatasid lillelise koolitee projekti kooli hoolekogu ja kogukond. Omamoodi ettevalmistused sügisesteks istutustalguteks algasid juba kevadel, mil kooli rahatarkuse ringis käivad lapsed korraldasid heategevusliku kohviku. «Üritus oli 1. juunil lastekaitsepäeva perepäeval koostöös Käru rahvamaja, noortetoa ja raamatukoguga,» täpsustas Mari Vest.

*Tuhanded Eesti inimesed – pered, sõbrad ja kogukonnad – kogunesid eelmisel laupäeval metsadesse metsarahvapäeva tähistama. Varahommikust hilisõhtuni kestnud üritusel oli võimalik tutvuda põnevate metsaradadega, külastada nüüdisaegseid puidutööstusi, õppida ellujäämisoskusi, teha näpud mullaseks ja omandada praktilisi oskusi metsandusega seotud töötubades.

Kuigi temaatilisi ettevõtmisi oli mitmes Eesti paigas, võis päeva lõpuks tõdeda, et väga suur osa metsasõpradest pidas just Järvamaal korraldatud metsateemalisi ettevõtmisi kõige põnevamaks.

Laupäeval kogunesid metsarahvapäeva kestel Türi valda Tõrvaaugule metsahuvilised, et võtta osa juba 30. korda peetavast metsa- ja matkapäevast. Ürituse eestvedaja, RMK Viljandimaa metsaülem Elor Ilmet tõdes, et ürituse vastu oli sel korral erakordselt suur huvi – end oli kirja pannud lausa 174 inimest. «Tundub, et inimestel on endiselt huvi metsa tulla. Me oleme ka mõelnud, et kui huvi ära kaob, siis me rohkem ei korralda seda päeva, aga seni huvi jagub ja rahvast tuleb aina juurde,» lausus Ilmet.

Samaväärselt Tõrvaauguga kogunes sadakond inimest Rava kandis asuvale metsalangile, et panna mulda kuuseistikud, mille tulemusel mühab aastate pärast praegu veel lagedal raielangil uus kuusik.

Kõigile avatud istutuspäeva korraldas RMK. Riigimetsas algas lisaks sügisesele metsaistutusele ka metsauuendusalade hoolduse kõrgaeg. RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät selgitas, et puude istutamine on esimene väike samm metsa eluringis, pärast seda alles töö algab, et istutatud puud suureks sirguksid.

Märksõnad

Tagasi üles