Riik toetab turismisektoris digilahenduste kasutuselevõttu

Järva Teataja
Copy
Arvuti klaviatuur.
Arvuti klaviatuur. Foto: Urmas Luik

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo kinnitas turismisektori tarkvarade liitumis- ja liidestamistoetuse tingimused, mille eesmärk on toetada turismiteenuseid pakkuvate ettevõtete tööprotsesside digitaliseerimist ja automatiseerimist. Toetuse abil saavad turismiteenuse pakkujad võtta kasutusele digilahendusi ettevõtete igapäevase töö tõhusamaks muutmiseks. Toetuse maht on 2 miljonit eurot.

Toetuse eesmärk on digitaliseerida turismiteenuseid pakkuvate ettevõtete ja organisatsioonide tööprotsesse erinevate tarkvarade ja nende funktsionaalsuste kasutuselevõtmise ning nende omavahelise liidestamise kaudu. Turismiteenuste hulka kuuluvad näiteks majutus- ja toitlustusteenused, spaad, konverentsi- ja sündmuskorraldus, giidid, muuseumid ja turismiatraktsioonid jne.

„Inimeste jaoks on oma puhkuste planeerimisel üha määravamaks asjaolu, kui kergesti leitakse teenuse kohta veebist infot ning kui mugavalt toimub broneerimine ja asjaajamine teenuse pakkujaga. Eestis on täna veel hulgaliselt väiksemaid turismiteenuste pakkujaid, kes haldavad oma broneeringuid ja ressursside infot nö käsitsi. Digilahendused võimaldavad seda kõike teha oluliselt kiiremini ja mugavamalt nii ettevõtte enda kui külastaja jaoks,“ selgitas minister Tiit Riisalo.

Tema sõnul aitab toetus kaasa ka paremale andmevahetusele turismisektoris. „Kui meil on olemas täpsed ja ajakohased andmed näiteks teenuste pakkumise võimekuse või nende kasutatavuse kohta, võimaldab see teha nii paremaid äri- kui ka poliitikakujunduslikke otsuseid. Lisaks suureneb toetuse abil turismisektori tehnoloogiline võimekus tervikuna ja see annab hoogu ka uute tehnoloogiate, nt tehisintellekti juurutamiseks,“ lisas Riisalo.

Toetus on mõeldud turismiettevõtte tööprotsesside digitaliseerimiseks, sinna hulka kuuluvad näiteks ressursside (töötajad, ruumid, teenuse osutamise vahendid) planeerimine, müügipakkumiste koostamine, klientide päringute, andmete ja lepingute haldamine, külastajate vastuvõtmine, arvete koostamine, külastajate tagasiside küsimine ja analüüsimine jne.

Varasemalt on MKM toetanud turismisektori kesksete digilahenduste arendamist, millega liitudes ka väiksemad turismiettevõtjad saavad oma tööprotsesse digitaliseerida. Need kesksed digilahendused on praegu valmimas ning käesolev toetus ongi mõeldud nii nende kui ka teiste turul olevate kesksete digilahendustega liitumise toetamiseks.

Toetust saab taotleda ühekordseks tarkvaralitsentsi ostuks või liitumistasuks ning tarkvara(de) liidestamisega kaasnevaks juurutamiskuluks. Ettevõte saab taotleda toetust summas 2000 kuni 20 000 eurot, toetuse määr on kuni 70 protsenti ning omaosalus 30 protsenti. Toetuse kogumaht on 2 miljonit eurot, mida rahastatakse riigieelarvest. Toetus võimaldab digitaliseerida 100-1000 turismiteenuse pakkuja tööprotsesse.

Toetuse taotlemine käib läbi EASi ja Kredexi ühendasutuse, toetus avaneb taotlemiseks 2023. aasta novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles