Soomlaste loodav ChatGPT analoog oskab mõelda ka eesti keeles

BNS
Copy
Tehisaju toitub inimeste poolt veebi jäetud piltidest ja tekstidest, kuid veebiomanikud ei saa sellest mingit kasu, pigem kahju. See on algatanud sõja veebikorjerobotite vastu
Tehisaju toitub inimeste poolt veebi jäetud piltidest ja tekstidest, kuid veebiomanikud ei saa sellest mingit kasu, pigem kahju. See on algatanud sõja veebikorjerobotite vastu Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Turu Ülikool koos välispartneritega loob soome, eesti ja teistes väikekeeltes mõtleva ja nende kultuure tundva tehisintellekti, mis tagab väikekeelte kestmise ka ChatGPT järgsel ajastul.

Eesti Keele Instituudi keeletehnoloogi selgitusel veavad äsja välja kuulutatud konsortsiumi eest Turu Ülikool ning keeletehnoloogiaettevõte SiloGen. Loodav maailma suurim avatud keelemudel hõlmab kõiki Euroopa keeli, sealhulgas eesti keelt, ning rakendab maailma suuruselt kolmandat ja Euroopa suurimat superarvutit LUMI.

Eesti Keele Instituudi keeletehnoloogi Eleri Aedmaa sõnul on eesti keele jaoks võtmetähtsusega, kui palju erilaadi ja algupäraseid digitaalseid eestikeelseid tekste suudetakse nii sellele kui tulevastele keelemudelitele õppimiseks ette anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles