Seenekasvataja soovib rajada hiigeltuulikut

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Tuulegeneraator. Foto on illustratiivne.
Tuulegeneraator. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Maalilise mõisa, Musta Täku Talli, kunagise sovhoostehnikumi, tiikide, suusaradade ja lüpsilehmade poolest tuntud Jäneda võib lähiaastatel tundmatuseni muutuda. Piirkonda soovitakse püstitada 150 meetri kõrgust tuulikut, mille labad pööreldes ulataksid maapinnast enam kui 200 meetri kõrgusele. Valla üldplaneering sellise tuuliku rajamist ei võimalda, kuid seaduseaugu toel võib asi siiski teoks saada.

Praegu ei ole Tapa valla territooriumil mitte ühtegi elektrienergiat tootvat või ehituses olevat tuulegeneraatorit. Kuid tänavu 20. juulil esitas Tarmo Pajuri vallale detailplaneeringu algatamise taotluse, et püstitada Jäneda külla Muti kinnistule hiiglaslik elektrituulik. Taotluse tegi ta Ohaka Energia OÜ nimel, mis on registreeritud Maardusse Paemurru tänavale.

Nelja aasta eest asutatud Ohaka Energia põhitegevusalaks on märgitud elektrienergia tootmine, kõrvaltegevusaladeks aga köögivilja-, juurvilja- ja mugulakasvatus, isegi seenekasvatus. Ettevõttes on kolm töötajat, käesoleva aasta käive on olnud ligi kaks miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles