Pallase skulptuuriosakonna näitus “Krõbinad karbis” jõudis Paidesse

Järva Teataja
Copy
Lai 33 hoone Paides.
Lai 33 hoone Paides. Foto: Maarit Nõmm/ Paide linnavalitsus

​Tänasest, 5. oktoobrist on Paides Järvamaa Keskraamatukogus avatud Kõrgema Kunstikooli Pallas skulptuuriüliõpilaste näitus “Krõbinad karbis”. Rändnäitus, mille iga teos mahub kingakarpi, toimub neljas erinevas Eestimaa raamatukogus ning viib üliõpilased tagasi nende kodukohtadesse.

Näitus „Krõbinad karbis“ tuulab tudengite lapsepõlves ja ärgitab lapsemeelsust. Mis seal karbis krõbiseb? On seal laste eest peidetud saladused või hoopis tavapärased hommikusöögihelbed? Võib-olla on seal hoopis meie suurimad unistused, võibolla hoopis meie sügavad hirmud. Karp võib pakkuda turvatunnet ümbritseva maailma eest ja ka rääkida lugusid sellest, mida kõike ta sisaldanud on.

Näitusel väljas olevate teoste keskmeks on kingakarbid ja paber, mille abil iga kunstnik jutustab vaatajatele oma loo. Kingakarbid tekitavad igaühes erinevaid emotsioone ja kutsuvad esile lapsepõlvest pärit mälestusi. Paber kui materjal ümbritseb meid igal pool ja annab lõputult võimalusi selle vormimiseks.

Nende materjalide kombinatsioon pani skulptuuritudengeid mõistma, et kõige parem koht sellele näitusele on nende kodukandi raamatukogud. Seega rändab näitus „Krõbinad karbis“ neljas paigas – Paides, Tartus, Kosel ja Abjas – kõikide tudengite kodukohtades. Eks need ongi paigad, kus lood hakkavad eriliselt helisema!

Näitusel osalevad Kõrgema Kunstikooli Pallas skulptuuriosakonna 2., 3. ja 4. kursuse tudengid, kes on pärit erinevatest kohtadest ning ka väga erineva taustaga. Just seetõttu on ka näitus väga mitmekülgne.

Näitusel osalevad autorid: Aleksandra Ivask, Andi Poolak, Aurora Mikk, Bhatricya Virumann, Cecile Vene, Lisete Viimsalu, Lotta Karoliina Räsänen, Paul Jean Otto Faucheux, Raigo Kannike, Silver Tsäko.

Juhendaja: skulptor ja Pallase skulptuuriosakonna juhataja professor Anne Rudanovski.

Näituse eksponeerimise ajakava: oktoober 2023 – Järvamaa Keskraamatukogu, november 2023 – Tartu Ülikooli raamatukogu, veebruar 2024 – Kose raamatukogu ja märts 2024 – Abja raamatukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles