Kes tegi? Kaja ise tegi

Andres Kalvik
, Keskerakonna avalike suhete juht
Copy
Andres Kalvik, Eesti Keskerakonna avalike suhete juht
Andres Kalvik, Eesti Keskerakonna avalike suhete juht Foto: Mardo Männimagi

Ülemöödunud kolmapäeval riigikogule menetleda antud 2024. aasta riigieelarve eelnõu midagi üllatavat endas ei sisalda. Ebaõnnestunud rahanduse tähtsaimast dokumendist on räägitud söögi alla ja söögi peale, kuid seda lugu ajendas kirjutama valede kaskaad, mida koalitsiooni esindajad refräänina esitavad.

Peaminister Kaja Kallase ning reformierakonna ja Eesti 200 juhtivpoliitikute jutt sellest, et praegustes kärbetes ja maksutõusudes on süüdi Jüri Ratase valitsused alates 2016. aastast, on sulaselge vale. Arvud räägivad teist keelt. Veel enne koroonapandeemia algust oli 2019. aastal valitsussektori eelarve nominaalses ülejäägis 34 miljoni euroga ehk 0,1 protsenti SKPst.

Võlakoormus suurenes 2020. aastal ja oli tingitud koroonakriisist. Lisaraha oli vaja suunata tervishoidu, majandusse ja kohalikele omavalitsustele, et kriis targalt ja turvaliselt seljatada. See ka õnnestus, sest pärast pandeemiaaegset lühiajalist langust taastus Eesti majandus palju kiiremini ja tugevamalt kui ülejäänud Euroopas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles