Sel nädalal algavad Paide Teatri tehisaru lavastuse “Konsiilium” proovid

Järva Teataja
Copy
Sel nädalal algavad Paide Teatrilavastuse “Konsiilium” proovid. Fotol lavastaja Helen Rekkor ja näitleja Ott Kartau.
Sel nädalal algavad Paide Teatrilavastuse “Konsiilium” proovid. Fotol lavastaja Helen Rekkor ja näitleja Ott Kartau. Foto: Mari Armei

Laupäeval, 14. oktoobri hommikul algavad muusika- ja teatrimajas AI lavastuse “Konsiilium” proovid. Lavastaja, dramaturg, näitlejad ja helilooja seavad end Paides sisse, et valmistuda 25. oktoobril esietenduvaks lavastuseks.

Alates sellest nädalast alustab lavastusmeeskond proove Paides. “Meie eksperimendi tulemused on siiani olnud erakordselt meelelahutuslikud. AI, näitlejate, dramaturgi ja helilooja ühisloomes iga kord maailmaesietenduv lavastus tõestab, et dünaamika inimese ja masina vahel võib olla äärmiselt üllatav,” rääkis lavastaja Helen Rekkor.

Tehisintellekt on tulnud inimeste igapäevaellu ja on oskustelt juba pädev. “On selge, et tehisaru tulek mõjutab kõiki töövaldkondi ja teater ei jää erandiks. Proovide käigus oleme juba avastanud, kuidas seda uut tööriista lugude vestmiseks ära kasutada, millal ta õhku tõuseb ja kuidas ta vastu maad prahmatab. Protsess on olnud väga põnev, nagu teatrikunstide ääre peal kõlkumine alati on,” rääkis dramaturg Mart-Matteus Kampus.

Lavastus “Konsiilim” on Paide Teatri eksperiment, mis pakub unikaalseid hetki nii kunstnikele kui ka publikule. Lavastus annab võimaluse reaalajas näha, kuidas impulsist sünnib teos. “Näitlejate emotsionaalne intelligentsus, mis aitab luua rekordkiirusel sündinud karakteritele sisu ja tuuma ning tehiaru andurid, algoritmid ja arvutusvõimsus moodustavad ju päris võimsa meeskonna,” lisas Rekkor.

Lavastuses kasutatakse erinevaid tehisintellekti võimalusi, näiteks rääkida aitab Neurokõne, muusikat loob Loudly ning teksti ChatGPT 4. Eksperimendi käigus loovad lavastaja ja dramaturg, muusik ja näitlejad koostöös tehisaruga igal õhtul uue teksti, muusika ja lavastuse, kasutades selleks publikult eelnevalt saadud sisendeid.

“Konsiilium” esietendub 25. oktoobril Paide Muusika- ja Teatrimaja suures saalis.

Laval Maarja Tammemägi / Silva Pijon / Piret Krumm / Ott Kartau / Kristian Põldma

Lavastaja Helen Rekkor

Dramaturgia Helen Rekkor / Mart-Matteus Kampus / Chat GPT 4.0 (AI)

Helimaastikud Kenn-Eerik Kannike / AI

Produtsent Triin Kordemets

Arendaja Ilja Samoilov

Tehnilised lahendused Chat GPT 4.0 / TartuNLP Neurokõne

Visuaal Adobe Firefly (AI)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles