Iraagis vahetus operatsioonil Inherent Resolve teeniv Eesti kaitseväe kontingent

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Eesti Kaitsevägi

Iraagis Erbili õhuväebaasis toimunud tseremoonial andis pea pool aastat operatsioonil Inherent Resolve teeninud Estcoy-18 vastutuse üle eelmisel nädalal Iraaki jõudnud Estcoy-19-le.

„Esimesed kuud Iraagis möödusid nagu unenäos – kiire töötempo nii kompanii kui ka toetusüksuse poolt andis tunnistust sõdurite soovist anda oma parim. Missiooniperioodi kestel on eestlasi peetud liitlasüksuste poolt alati professionaalseteks ja vaikseteks saavutajateks, kes iga ülesande puhul soovivad anda endast maksimumi – see lubab mul olla uhke meie võitlejate üle, kes sisuliselt ühegi puhkepäevata pühendunult oma teenistusülesandeid täitsid,“ ütles Eesti kontingendi senine vanem kolonelleitnant Martin Abram.

Käesoleva aasta aprillis Iraaki välisoperatsioonile suundunud kaitseväe sihtüksuse „Stone“ koosseisu kuuluvad Scoutspataljoni baasil komplekteeritud Estcoy nimeline jalaväekompanii, rahvuslik toetuselement ning kõrgema rahvusvahelise üksuse alluvusse suunatud staabiohvitserid ja -allohvitserid. Jalaväekompanii ülesanneteks on baasikaitse- ja kiirreageerimisvõime tagamine ning isikukaitseoperatsioonide korraldamine peamiselt Põhja-Iraagis, Kurdistani regioonis. Üksus paikneb koos rahvusvahelise ühendsihtüksusega Erbili õhuväebaasis.

„Estcoy-18 tuumiku moodustanud Scoutspataljoni A-soomusjalaväekompanii embleemil on ladinakeelne deviis In omnia paratus, mis maakeeli tähendab „kõigeks valmis“ – olles esimese üksusena siirdunud äärmiselt lühikese etteteatamisajaga konfliktipiirkonda sõjalisele välisoperatsioonile täitma mitmeid olulisi ülesandeid, tõestasime taaskord Eesti kaitseväe head väljaõpet ning alatist valmisolekut,“ ütles kolonelleitnant Abram.

Vastutuse uuele rotatsioonile üle andnud kontingendivanem lisas, et jätkuvalt on tunda tugevat toetust liitlastelt ning Eesti üksus on esimese rotatsiooni jooksul end tugeva partnerina tõestanud. Vastutuse üle võtnud üksusele Estcoy-19 soovis Abram meelekindlust ning tahet muuta ülesannete täitmine veelgi paremaks ja efektiivsemaks.

„Estcoy-19 on täna oluline mitmerahvuselise koalitsiooniväe koosseisus julgeolekut tagav jõud Erbili õhuväebaasis ning see paneb sõdurite professionaalsuse igapäevaselt proovile. Partnerite julgestamise eest vastutuse kandmine seab eestlastele kõrgeimad nõudmised – kaalul on ju inimelud,“ ütles teise rotatsiooniga ametisse asunud Eesti kontingendi vanem kolonelleitnant Vladimir Kolotõgin ning märkis ära ka teistsuguse ning samuti olulise vastutuse, mida kantakse Eestit esindava üksusena oma riigi ja kaitseväe ees.

Eesti kaitseväe sihtüksust Iraagis nimetatakse Ameerika Ühendriikide poolt juhitud koalitsioonis sihtüksuseks „Stone“ ehk Task Force Stone ning sellel nimetusel on austav ajalooline taust. Esimene eestlaste üksus Iraagis oli Estpla-7, mis teenis 2003. aastal Iraagi pealinnas Bagdadis. Ka siis osaleti ameeriklaste juhitud koalitsioonis. Eesti sõdurid teenisid toona esimese Iraagi operatsiooni käigus ameeriklastelt välja hüüdnime stone rühm. See on osa Ameerika Ühendriikide maaväe traditsioonist, kus igal rühmal või kompaniil on oma hüüdnimi. Ühelt poolt võis paljudele ameeriklastele seostuda sõna stone riiginimega Estonia, aga teiselt poolt viitas see kivikõvadele meestele, kes elasid operatsiooni kestel üle arvukad tulekontaktid ning keda austasid nii liitlased kui vastased.

Operatsiooni Inherent Resolve eesmärgiks on nõustada ja toetada kohalikke julgeolekujõudusid, kuni nad suudavad iseseisvalt alistada terroristliku islamirühmituse Daesh, luues tingimused edasiseks julgeolekualaseks koostööks. Oma osalemisega annab Eesti otsese panuse võitlusesse terrorismi ja teiste tõsiste julgeolekuohtude vastu, mis puudutavad nii Euroopat, NATO liikmesriike kui Eestit ennast, kinnitades sellega valmisolekut panustada koos oma liitlastega julgeoleku tagamisse just seal, kus julgeolekuohud asuvad.

Eesti otsustas liituda Ameerika Ühendriikide juhitava sõjalise koalitsiooniga Iraagis operatsiooni Inherent Resolve (OIR) raames juba 2016. aastal. Alates aprillist 2023 panustab Eesti operatsiooni Inherent Resolve kompanii suuruse üksusega.

Varasemalt on Eesti osalenud Iraagis operatsioonidel Iraqi Freedom (OIF) aastatel 2003-2009 ja NATO Mission Iraq aastatel 2005-2011 ja alates 2018. aastast tänaseni. Eesti kaitseväelased on osalenud erinevatel välisoperatsioonidel ligi 30 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles