Palgasurve viis ehitushinnaindeksi kolmandas kvartalis taas tõusule

Järva Teataja
Copy
Eurod. Pilt on illustratiivne.
Eurod. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Statistikaameti andmetel tõusis ehitushinnaindeks 2023. aasta kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga 0,3 protsenti, möödunud aasta sama ajaga võrreldes tõusis indeks aga 3,2 protsenti.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust otsekulude tasemel ja see jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal. Ehitushinnaindeksi arvutamisel võetakse arvesse eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Ülo Pauluse sõnul mõjutas ehitushinnaindeksit kolmandas kvartalis võrreldes 2022. aasta sama ajaga eelkõige ehitajate töötasu tõus, mis andis 42% indeksi kogutõusust. „2023. aasta teise kvartaliga võrreldes suurenesid kulutused tööjõule 1,7% ja mehhanismidele 0,4%, ehitusmaterjalide hinnatase aga langes 0,4%,“ lisas Paulus. Puidu ja metalli ning nendest valmistatud toodete hinnalangusele lisandus ka poorbetooni- ja plasttoodete hinnalangus.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis võrreldes 2023. aasta teise kvartaliga 0,7% ning võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga 3,8%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles