Juhend: kas sa tegelikult ikka tead, mida sinu ahju küpsetusfunktsioonid teevad?

Järva Teataja
Copy
Elektriahi. Pilt on illustratiivne.
Elektriahi. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Tihtipeale kasutatakse koju ostetud nutikatel ahjudel vaid paari harjumuspärast küpsetusrežiimi ning toidule vastavaid õigeid funktsioone, mis võiksid selle valmistamise palju lihtsamaks teha, ei julgeta katsetada. Samsungi tootekoolitaja Alari Pennar tõi välja ahjude põhilised funktsioonid, selgitas nende sobivat kasutusviisi ning jagas näpunäiteid, kuidas kodus valminud toit oleks veelgi maitsvam.

Ülalt-alt kuumutus

See küpsetusrežiim on kindlasti enamikele tuttav, sest on tavapäraselt kodudes esimeseks valikuks, kui miskit vaja küpsetada. Selle funktsiooni puhul tekitavad kuumust ülemised ja alumised kütteelemendid ning see tagab õrna ja ühtlase kuumutamise. Seetõttu sobib režiim paljude toitude küpsetamiseks ja röstimiseks, nagu näiteks koogid, küpsised ja pajaroad.

Grill

Kui suvine soojus on möödas, aga mõtetes mõlgub grillvorstide ja -liha lõhn, siis grillfunktsiooni abil saad oma lihatooted mõnusalt pruuniks ja krõbedaks. See on ideaalne just liha- ja kalaroogade valmistamiseks ning vormiroogadel juustu sulatamiseks, sest muudab toidu väljast krõbedaks, tagades samaaegselt mahlase sisemuse.

Pöördõhk (konvektsioon)

Selle funktsiooni puhul tekitab tagumine kütteelement kuumust, mida konvektsioonventilaator ühtlaselt ahjus jaotab. Pöördõhu režiimi tuleks kasutada, kui küpsetad eri tasanditel mitut rooga, tahad toitu röstida või küpsetisi nagu näiteks küpsiseid ja kooke ühtlaselt pruunistada.

Sous Vide

Prantsuskeelne sõna viitab meisterlikule toiduvalmistamise viisile, kus toitu küpsetatakse vaakumpakendis täpselt reguleeritud temperatuuriga vesivannis. Nutikamatel ahjudel on aga õhuga Sous Vide režiim, mis kasutab ühtlaselt madala temperatuuri hoidmiseks kuuma õhku ilma auru või veepaagita. See funktsioon küpsetab toitu eriti ühtlaselt ning jätab selle tõeliselt hõrguks, tagades rikkaliku maitse ja pehme tekstuuri.

Auruga küpsetamine

Toidu aurutamine tagab vitamiinide ja mineraalide säilimise, jätab toidu hõrguks ja mahlaseks ning ei muuda tekstuuri, mis on eriti oluline just juurviljade puhul. Selle režiimi puhul puhutakse kuuma auru aurugeneraatorist ahju ning toit valmibki kuuma auruga küpsetamisel. Aurutamine sobib kõige paremini köögiviljade, kala ning muna- ja riisiroogade valmistamiseks.

Kuivatamine

Selle funktsiooni abil saad oma sügisandidest hõlpsasti talveks snäkke ja ürte kuivatada. Näiteks saad kuivatada pipramündi lehti, õuna või muid ürte ja köögivilju. Ahi kasutab toidu niiskuse eemaldamiseks madalat kuumust ja ventilaatorit ja nii saad kõik meelepärase kuivatatud kõigest mõne tunniga.

Õhkfritüür

Ahju õhkfritüüri funktsioon imiteerib toidu fritüürimist, kasutades selleks kuuma õhku ja konvektsioonventilaatorit. See loob toidule krõbeda ja kuldse välisilme ning on tihtipeale tervislikum alternatiiv tavalisele praadimisele või fritüürimisele, sest krõbeduse saavutamiseks tuleb kasutada oluliselt vähem rasvaineid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles