Eesti Linnade ja Valdade Liit soovib mootorsõidukimaksust kogutava tulu jagamist kohalike omavalitsustega

Järva Teataja
Copy
Ummikud Tallinnas. Reidi tee.
Ummikud Tallinnas. Reidi tee. Foto: Madis Veltman

Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatus ei toeta kavandataval viisil üleriigilise mootorsõidukimaksu kehtestamist ning rahandusminister Mart Võrklaevale saadetud pöördumises tehakse riigile ettepanek juhuks, kui mootorsõidukimaks siiski kehtestatakse, jagada sellelt saadav tulu sarnaselt üksikisiku tulumaksuga kohalike omavalitsustega.

„Kohaliku omavalitsuse üksus on oma otsuste tegemisel autonoomne ning seda peaks toetama finantsautonoomia, mis paraku on Eestis küllaltki väike. Selle suurendamise vajadust on Eesti Linnade ja Valdade Liit tõstatanud iga-aastastel riigieelarve läbirääkimistel. Kehtivas kohalike maksude seaduse loetelus on ka mootorsõidukimaks, mida kohalike omavalitsuste volikogud ei ole rakendanud, et mitte suurendada elanike maksukoormust ja seda eriti praeguses olukorras,“ selgitas Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatuse esimees Mihhail Kõlvart rahandusministrile saadetud pöördumisele viidates.

Pöördumises osutatakse tähelepanu kooskõlastusele saadetud mootorsõidukimaksu seaduseelnõule, mille kohaselt on seaduse eesmärk kehtestada Eestis sõidukitele suunatud keskkonnamaks. „Eelnõuga muudetakse ka kohalike maksude seadust ja maksukorralduse seadust. Eelnõu rakendussätted näevad ette kohalike maksude seaduse muutmise, mille käigus vähendatakse aga kohalike omavalitsuste autonoomiat. Seaduseelnõu jõustumisega kaoks kohalikel omavalitsustel endil võimalus maksu üle otsustada, mis on aga otsene sekkumine riigi poolt omavalitsuse iseotsustamise süsteemi,“ rõhutatakse pöördumises. „Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatus ei toeta selliselt üleriigilise mootorsõidukimaksu kehtestamist. Juhul, kui riik meie seisukohast hoolimata maksu siiski kehtestab, tuleb analoogselt üksikisiku tulumaksuga jagada ka mootorsõidukimaksust kogutavat tulu kohalike omavalitsustega. Kohalikel omavalitsustel on keskne roll kliimapoliitika elluviimisel ning transporditaristu arendamisel ja korrashoiul.“

Rahandusministrile Mart Võrklaevale saadetud pöördumisele kirjutasid alla liidu juhatuse esimees Mihhail Kõlvart ning aseesimehed Urmas Klaas ja Mihkel Juhkami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles