Visioonikonverents: millist omavalitsust ühiskond vajab?

Järva Teataja
Copy
Ummikud Tallinnas. Reidi tee.
Ummikud Tallinnas. Reidi tee. Foto: Madis Veltman

Regionaal- ja Põllumajandusministeerium koos Riigi Tugiteenuste Keskusega korraldavad 7. novembril kohalike omavalitsuste tulevikuväljavaateid käsitleva konverentsi „Visioonikonverents – Omavalitsus 2035“, kus arutatakse eelseisvate aastate olulisemate väljakutsete ja võimaluste üle

„Omavalitsustel tuleb kohaneda rahvastiku vananemisega, linnastumisega, inimeste mobiilsuse kasvu ning elanike suureneva ootusega personaalsetele teenustele,“ nentis Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kohalike omavalitsuste poliitika osakonna juhtaja Mart Uusjärv. „Lisaks muudavad need arengud kaasamise ja osaluse võimalusi. Kiiretele muutustele reageerimisel on aga tarvis paindlikkust ja uuendusmeelsust,“ lisas Uusjärv. „

„Need trendid ei ole iseloomulikud mitte ainult Eestile, vaid nendega puutuvad kokku teisedki Skandinaavia kohalikud omavalitsused. Meil on visioonikonverentsil väga hea võimalus kuulda kogemusi teistelt riikidelt, kellel on töölaual meiega sarnaseid väljakutsed. Konverentsil kuuldav rahvusvaheline kogemus annab meile hea vaate teiste edulugudest ja õppetundidest,“ sõnas Uusjärv. „Selle teadmise najal saame paremini planeerida ka Eesti omavalitsuskorralduse tulevikku, mis peab ajas muutuvate ühiskonna ootustega ühte jalga käima.“

Neid suundumusi silmas pidades keskendub konverents Soome ja Rootsi kogemustest õppimisele, et neid praktikaid parimal moel rakendada ka Eesti kohalike omavalitsuste väljakutsetega toimetulekuks. Sündmusel arutletakse põhjalikumalt digitaalsete kasvuvõimaluste üle ja pööratakse tähelepanu kodanike kaasamise edulugudele. Samuti arutatakse Eesti omavalitsuste tulevastest väljavaadetest ja võimalustest.

Ministeerium on seadnud konverentsiga kaugeleulatuva sihi: kujundada tulevikku suunatud kohaliku juhtimise mudelid, mis võtavad arvesse erinevate omavalitsuste unikaalseid omadusi. Seda nii omavalitsuste, keda mõjutab enim elanikkonna kasv, kui ka nende, kes peavad kohanema kahaneva rahvaarvuga. Eesmärk on kasutada terviklikku valitsemislähenemist, mis võtab arvesse iga omavalitsuse individuaalseid vajadusi, eripärasid ja väljakutseid.

Konverentsi avab tervitussõnadega regionaalminister Madis Kallas. Ettekannetega esinevad teiste seas Soome kohaliku ja regionaalse valitsemise minister Anna-Kaisa Ikonen, OECD (Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon) valitsemise ja strateegilise planeerimise üksuse juht Maria-Varinia Michalun, Umeå ülikooli informaatikaosakonna dotsent Ulrika H. Westergren ning Incap Corporation president ja tegevjuht Otto Richard Pukk.

Diskussioonipaneelil „Omavalitsuskorraldus Eestis aastal 2035“ osalevad Kai Klandorf (Vabaühenduste Liidu juhataja), Mikk Lõhmus (Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kohalike omavalitsuste poliitika osakonna nõunik, Lääne-Nigula vallavolikogu esimees), Tea Danilov (Arenguseire Keskuse juhataja), Piibe Koemets (Peipsiääre vallavanem) ning Lauri Luur (Tori vallavanem). Paneeli juhib Johannes Tralla.

Rohkem informatsiooni leiab konverentsi kodulehelt.

Konverentsi elluviimist kaasrahastab Euroopa Liit „Ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava perioodiks 2021-2027“ poliitikaeesmärgi „Inimestele lähedasem Eesti“ meetme tegevuse “Kohaliku ja regionaalse arendusvõimekuse tõstmiseks toetuse andmine”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles