Teadusnõukoda kutsub arutlema viiruste mõju ja tuleviku üle

Järva Teataja
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Pexels

Viimaste aastate pandeemia on õpetanud meile palju, aga esmajoones oleme senisest selgemini mõistnud, et viirused on elu lahutamatu osa. 28. novembril annavad teadusnõukoja liikmed ja teised Tartu Ülikooli teadlased konverentsil „Viirustega tulevikku“ ülevaate, kuidas ühiskond on koroonapandeemiaga hakkama saanud ja milline on pandeemiate tulevik.

Teadusnõukoja juhi, Tartu Ülikooli rakubioloogia professori Toivo Maimetsa sõnul on tähtis analüüsida pandeemiaid ühiskonnas laiemalt, sest neist saadud kogemused aitavad meil sarnasteks kriisideks paremini valmistuda. „Ainult teaduse lahendused ei aita pandeemiat ohjata, vaid vaja on suurendada kogu ühiskonna valmisolekut. Saadud õppetunnid aitavad parandada rahvusvahelist ja erialadevahelist koostööd ning seiremehhanisme,“ selgitas Maimets.

Konverentsil saavad sõna teadusnõukoja praegused ja endised liikmed, kes räägivad muu hulgas meditsiini, statistika ja käitumispsühholoogia teemadel. Ettekannetes tutvustatakse uuemaid teadustöid ja põhjalikke analüüse, kus käsitletakse koroonapandeemiat andmepõhiselt, arutletakse võimalike tulevikuviiruste ja vaktsineerimise üle.

Avaettekandes räägib teadusnõukoja juht Toivo Maimets, kuidas edaspidi pandeemiatele targemalt vastu astuda. Maimetsa sõnul kerkis koroonapandeemia ajal eriti võimsalt esile selge infovahetuse vajadus ja arvestava käitumise tähtsus. Teadusnõukoja endine juht, Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar analüüsib oma ettekandes tervisekriisi ajal tehtud otsuseid ja mõtiskleb selle üle, mida teha tulevikus teisiti.

Konverents lõpeb vestlusringiga „Pandeemiad tulevikuühiskonnas“, mida juhib Tartu Ülikooli kommunikatsiooniuuringute professor Triin Vihalemm. Koos konverentsil osalejatega otsitakse vastuseid küsimustele, milliseid ootamatuid ressursse ja otsuseid võivad nõuda tulevikupandeemiad ning missugused arengusuundumused mõjutavad tulevikus Eesti ühiskonna hakkamasaamist pandeemiatega.

Konverentsi päevakava leiab Tartu Ülikooli kodulehelt.

Valitsust nõustav teadusnõukoda kutsuti kokku pandeemia alguses ja on tegutsenud ligi neli aastat. Konverentsi ühe avakõne peab terviseminister Riina Sikkut, kelle sõnul oli teadusnõukoja loomine ühiskondlike otsuste tulipunktis üks pandeemia positiivseid külgi. „Kunagi pole halba ilma heata. COVID-19 pandeemia tõi meie ellu paindlikumad töövõimalused ja uudse vaktsiinitehnoloogia kõrval ka teadusnõukoja. See oli teadlaste ja poliitikute koostöö, mõlemad pidid üksteisega harjuma ja teineteiselt õppima. Tänan südamest teadusnõukoja teadlasi unetute tundide, tuliste arutelude ja tõenduspõhise mõtlemise lipu kõrgel hoidmise eest,“ tunnustas minister nõukoja endiseid ja praeguseid liikmeid ning kogu teadlaskonda.

Teadusnõukoja tegevus lõpeb sellel aastal. Valdavalt Tartu Ülikooli teadlastest koosnev nõukoda on koostanud ajakohaseid ülevaateid ja analüüse, mis kajastavad teaduspõhiselt koroonaviiruse arengut nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt, ning on andnud nõu kriisi lahendamiseks.

Konverents toimub Radisson Collection Hoteli konverentsikeskuses Tallinnas. Otseülekannet saab vaadata veebilehelt Postimees.ee/covid19konverents ja UTTV-st.

Konverentsi korraldab Tartu Ülikool koostöös Sotsiaalministeeriumiga ja seda rahastatakse liidu COVID-19 pandeemiale reageerimise raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles