Advendiaeg algab muinasjutulise jõuluturu ja -kohvikutega

Järva Teataja
Copy
Adendiaeg algab maakonnakeskuses Paides jõuluturu ja kohvikutega.
Adendiaeg algab maakonnakeskuses Paides jõuluturu ja kohvikutega. Foto: Ajakeskus Wittenstein

Sel pühapäeval, esimesel advendil 14-19 on kõik oodatud Paidesse, Wittensteini Tegevusmuuseumi jõuluturule ja advendikohvikutesse.

Kohvikuid peavad Paide toitlustajad, kes pakuvad nii soolaseid kui magusaid maitseid. Kohal on Paide Teatrikohvik, Treegeri Kohvik, Kohvik Uskumatu, Magus Pohl, BBQ LABOR, R&T Talu, Valdeku Looritsa Pirukad ja avatud on ka Wittensteini Kõrts.

Advendikohvikud tegutsevad muuseumi hoovis ning Tegevusmuuseumis sees ja mööda Tallinna tänavat kulgeb jõuluturg. Jõuluturu tootevalik on lai ja leidub nii käsitöötooteid kui toidukraami. Ajakeskuse Wittenstein turundusjuhi Eliis Õunapuu sõnul on laadal nii kohalikke, kui kaugemalt tulnud müüjaid. Näiteks tuleb müüjaid kohale ka Saaremaalt ja Narvast. "Advendiaja algus on paras aeg hakata mõtlema jõulukinkidele ning just eriilmelisi kingitusi turult leiab," sõnas ta.

Tegevusmuuseumis sees on avatud meistritekojad ja Musta ronga rohupood. Samuti saab osaleda nahameistri, hõbedameistri, keraamika, jõulupärja tegemise ja vahatatud toidurätikute töötoas. "Töötoas osalemine on vahva võimalus ise ainulaadne jõulukingitus valmistada," lisas Õunapuu. “Kohal on ka Kallaste hobitalu koos imearmsa lamba, kitse, küülikute ja vahvate kodulindudega. Suuretamme ratsatall viib aga hobukaarikuga sõidule.”

Advendiaja alguseks valmivad Mari Talu eestvõttel imelised jõulu vaateaknad, mis jäävad avatuks kogu advendiajaks.

Terve päeva saab rännata läbi Eestimaa ajaloo tornis asuvas Ajakeskuses Wittenstein.

"Koos Paide Püha Risti kiriku jõuluootuskontserdi ja Keskväljakul toimuva advendiaja avamise ja jõulupuu tulede süütamisega tuleb sellest üks vahva kogu perele mõeldud sündmus,” märkis Eliis Õunapuu.

Tasub teada, et kirikukontsert saab alguse kell 15 ja seal astuvad üles Paide Hammerbecki põhikooli koorid ja solistid. Tund aega hiljem avatakse Keskväljakul advendiaeg ja süüdatakse tuled jõulukuusel. Kirikuõpetaja ja linnapea jagavad pühitsetud jõulutuld ning esinevad Paide naiskoor, Paide muusika- ja teatrimaja muusikastuudio lauljad ning Paide Tantsustuudio tantsijad. Samuti tervitab kohaletulnuid jõuluvana.

Ka 10. ja 17. detsembril on Wittensteini Tegevusmuuseumis avatud koogikohvikud ja soetada saab jõulukinke.

Advendiaja algust tähistatakse pühapäeval ka mujal Järvamaal.

Näiteks Türi kesklinna pargis oleva päkapikumaja juures kuulutatakse advendiaeg välja pühapäeval kell 17. Siis pannakse ka jõulupuul tuleb põlema ja esinevad Türi Kultuurikeskuse kollektiivid. Koju saab kaasa võtta õnnistatud advendituld. Selleks tuleks kaasa võtta oma latern.

Ühes päkapikumajakese avamisega saab avatud saab ka postkast, kuhu lapsed saavad tuua kirjad jõuluvanale.

Tasub teada, et läbi detsembri külastavad päkapikumajakest lisaks jõulutaadile ka ponid, lumememm ning päkapikud. Peredele pakuvad advendipühapäevadel põnevaid tegevusi aga Türi Noortekeskus, Türi Loomemaja, Türi Perepesa, Türi Raamatukogu ja Türi Spordiklubide Liit.

Advendi- ja jõulumeelseid üritusi jagub ka Järva valda, küll toimub kell 11 Müüsleri seltsitares jõulupärja töötuba, kell 13-16 Koigi mõisas advendiootuse perepäev, kell 15-17 Aravete kooli pargis advendikontsert ja laat, kell 16 Imaveres ja Järva-Jaanis tähistatakse jõuluootusaja algus ning Koerus süüdatakse jõulupuul küünlad. Kell 17.30 on aga Vao külas jõulutulede süütamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles