Kohtumisõhtud “Kriisideks valmis” aitavad Järvamaal luua turvalisuse võrgustikku

Järva Teataja
Copy
Purgisupid, makaronid, kuivikud, konservid, šokolaad, patareid ja raadio, taskulamp ja gaasipriimus – valmis tuleks olla kõrvalise abita toimetulekuks vähemalt nädala jooksul.
Purgisupid, makaronid, kuivikud, konservid, šokolaad, patareid ja raadio, taskulamp ja gaasipriimus – valmis tuleks olla kõrvalise abita toimetulekuks vähemalt nädala jooksul. Foto: Päästeamet

Järvamaal toimusid SA Järvamaa eestvedamisel oktoobrist detsembrini kohtumisõhtud "Kriisideks valmis", mille käigus tugevdati kohalikku turvalisuse võrgustikku ja jagati olulist oskusteavet kriisiolukordade kohta. Üritused leidsid aset Paide linnas, Türi ja Järva vallas, hõlmates kaheksat kogukonda.

Projekti raames korraldatud kohtumisõhtud toimusid Järva-Jaanis, Aravetel, Imaveres, Türil, Oisus, Paides, Säreveres ja Roosna-Allikul. Iga omavalitsus pidi võõrustama kolme sündmust, kuid kahjuks jäi planeeritud Käru kohtumisõhtu haigusteperioodi tõttu ära.

Kohtumisõhtute fookuses olid külavanemad ja kogukondade eestvedajad. Nende kaudu suurendati turvalisuse võrgustiku loomist ning tugevdati koostööd kohaliku omavalitsuse juhtidega. Eesmärgiks oli jagada piirkondlikku kriisiinfot ja luua omavalitsuste ülene võrgustik, mis koosneb kogukondade esindajatest. Loodetavasti on tulemusena külavanemad teadlikumad oma rollist elanikkonnakaitse osas ja on kontaktiks omavalitsuse kriisikomisjonidele nii kriisiolukordades, elutähtsate teenuste toimimise häirete korral kui ka turvalisuse osas laiemalt. KOVide juhid on teadlikumad kogukondade probleemidest ning teevad külade ja seltside eestvedajatega turvalisuse alast koostööd.

Üritustel osalesid esinejatena piirkonna politseinik, Päästeameti esindaja ja omavalitsuse kriisijuht. Samuti oli kaasatud Kodukant Järvamaa. Kohtumisõhtud tekitasid huvi ka teistes organisatsioonides, nagu Naabrivalve ja Punane Rist, kellega koostöös plaanitakse juba uusi kohtumisi järgmisel aastal.

Kohtumisõhtutel käsitleti erinevaid teemasid, sealhulgas innovatsioonifondi projektide kirjutamine, rahastus, kogukondade kriisiplaanide koostamine, kerksuskeskuste tegevus, erinevad kriisiolukorrad, ettevalmistus ja nendega toimetulek. Keskmine osalejate arv oli 15-20 inimest kohtumisõhtu kohta.

Kõik osalejad said kohtumisõhtutelt kaasa võtta uusi teadmisi kriisideks valmistumise, kriisi ajal käitumise ja selle kohta, kust leida vajalikku infot. See projekt on olnud oluliseks sammuks kogukonna turvalisuse ja ennetustöö edendamisel Järvamaal ning pannud ehk iga osaleja mõtlema rohkem ka oma pere ja kogukonna kriisplaani osas.

Tagasiside on olnud positiivne nii osalejate kui korraldajate poolelt.

Kohtumisõhtud “Kriisideks valmis” toimusid projekti raames: Ennetava ja turvalise elukeskkonna arendamine. Toetatav tegevus 2.4. “Kohaliku tasandi võrgustikutöö edendamine turvalisuse suurendamiseks”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles