Aasta viimased reitingud: Reformierakonna toetus on viimase viie aasta madalaimal tasemel

Järva Teataja
Copy
Reformierakonna logo.
Reformierakonna logo. Foto: Internet

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 26,3%, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 20,4% ja Reformierakonda 16,8% valimisõiguslikest kodanikest.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 27. novembrist 22. detsembrini ning kokku küsitleti 4001 valimisealist Eesti Vabariigi kodanikku.

Aasta lõpus on erakondade toetusprotsendid stabiliseerunud. Liidrikohal jätkab Isamaa, kelle edu teisel kohal oleva EKRE ees on 5,9 protsendipunkti. Kolmandal kohal olev Reformierakond jääb EKRE-st 3,6 protsendipunkti kaugusele. Reformierakonna toetus on samas madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui Norstat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas.

Esikolmikule järgnevad Keskerakond (15,2%), SDE (10,7%) ning Eesti 200 (6,1%).

Koalitsioonierakondi toetab kokku 33,6% ning opositsioonierakondi 61,9% vastajatest.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele, mis tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest, millest on erakondade suhtelise toetuse arvutamisel välja arvatud erakondliku eelistuseta valijad. Maksimaalne veamäär sõltub suurima grupi proportsiooni suurusest. Antud küsitluses oli suurimaks grupiks Isamaa toetajad (26,3%) ning sellisel juhul on veamäär +/-1,58%. Teiste erakondade reitingute puhul on veamäär väiksem, näiteks Eesti 200 puhul +/-0,86%. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles