KIK otsib ELWIND meretuulepargi keskkonnamõjude programmi koostajat

Järva Teataja
Copy
Meretuulepark Saksamaal.
Meretuulepark Saksamaal. Foto: POOL

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) kuulutas täna välja riigihanke, millega otsib Saaremaast edelasse planeeritava meretuulepargi keskkonnamõjude hindamise programmi koostajat. ELWIND projektiga teeb riik kõik vajaminevad uuringud meretuulepargi rajamiseks enne ala enampakkumisele suunamist.

ELWIND projektijuht Tõnn Tuvikese sõnul on Eesti-Läti meretuulepargi eelarendamise projekti eesmärk luua soodsad tingimused taskukohase taastuvenergia tulekuks meie regiooni, millest võidavad nii kohalik kogukond kui Eesti ja Läti elektritarbijad. „Selleks teeb riik põhjalikud uuringud, kuidas Eesti meretuulepark mõjutaks keskkonda, sotsiaalmajanduslikku olukorda, elusloodust, merepõhja, visuaalset vaadet jne. Kui selgub, et uuritud ala sobib meretuulepargi rajamiseks, ei püstita riik seda ise, vaid ala hoonestusõigus suunatakse enampakkumisele. Tänu põhjalikele uuringutele on ettevõtetel enampakkumisel osaledes väga hea eelinfo, millistel tingimustel on võimalik alale meretuulepark rajada,“ lisas projektijuht.

Avaldatud riigihanke eesmärk on leida keskkonnamõjude hindamise programmi koostaja Eesti tegevustele. Programmis kirjeldatakse ära kogu keskkonnamõjude hindamise protsess, näiteks Eesti merealal läbi viidavate keskkonna-uuringute ulatus ja metoodika, kogukonna kaasamine jne. 2024. aastal kuulutab KIK välja järgmised hanked, millega otsitakse konkreetsete uuringute läbiviijaid.

"Sarnased mudelid, kus riik teeb ära vajalikud eeltööd mereala põhjaliku uurimisega, on kasutusel ka teistes edumeelsetes meretuuleenergia riikides nagu Taani, Holland ja Saksamaa. Kogemus näitab, et tänu sellele hoitakse ühiskonnale kulud madalamal ja liigutakse taastuvenergia eesmärkide poole. Meie projekt on uudne, kuna lisaks meretuuleparkide rajamisele on plaanis Eesti ja Läti elektrivõrk ühendada täiendava riikidevahelise elektrienergia transpordikaabliga. Ühendus aitab tulevikus elektrihinda stabiliseerida ja muuta selle tarbijale taskukohaseks," lisas Tuvikene.

Uuringud toimuvad aastatel 2024 – 2027, kõik tulemused avalikustatakse ELWIND kodulehel. Projekti aitab rahastada Euroopa Liidu Euroopa Ühendamise Rahastu kokku 18,8 miljoni euro ulatuses.

ELWIND Eesti ja Läti alade kaart.

Link riigihangete registrisse: Eesti-Läti meretuulepargi (ELWIND) Eesti ala keskkonnamõju hindamise programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles