100aastane suuremat iluravi ei saa

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Valge maja juubeliaasta puhul on Saara kirjastusel valminud kalender, kus on hulgaliselt pilte ja fakte. Kalendrit saab osta Türi raamatukogust.
Valge maja juubeliaasta puhul on Saara kirjastusel valminud kalender, kus on hulgaliselt pilte ja fakte. Kalendrit saab osta Türi raamatukogust. Foto: Türi raamatukogu

Türil Hariduse tänava ääres asuv endine koolimaja, mida nüüd jagavad raamatukogu ja vallavalitsus ning mida kohalikud naljatamisi valitsusmajaks ehk valgeks majaks kutsuvad, jõuab tänavu auväärse juubelini.

1924. aastal türilaste annetuste toel valminud maja on üle elanud häid ja keerukamaid aegu. Seal on antud haridust, ent maja on täitnud ka haigla rolli. Saksa okupatsiooni ajal teise maailmasõja aegu kasutati gümnaasiumi haiglana ning aastatel 1942–1944 raviti seal Wehrmachti sõdureid. Pärast sõda sai majast aastakümneteks jälle haridustempel.

Kui 2020. aastal valmis uus Türi põhikooli hoone, kolisid valges majas olnud algklassid sealt uude majja ümber ning pärast uuendustöid rändas maja vallavalitsuse ja raamatukogu käsutusse. Alates sellest on vallavalitsuses aeg-ajalt tulnud jutuks idee, et kui majal tuleb saja aasta juubel, võiks seda ka vääriliselt tähistada. Oleks ju uhke, kui 100aastane kaunitar veidi iluravi saaks, see tähendab korrastatud fassaadi ja uued aknad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles