Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kuigi statistikaamet prognoosis kunagi 2012. aasta rahvaarvu alusel Järvamaa elanike arvuks 2024. aastal 26 970 inimest, siis tegelik seis nii musta stsenaariumi ei peegelda. Seisuga 1. jaanuar 2024 elab Järvamaal 29 614 inimest. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on maakonnas ligi 200 inimest vähem, kuid rahvaarv on püsinud samas suurusjärgus nagu 2022. aasta alguses. Samas on esinenud aastaid, kui elanike arv on aastaga kahanenud 500 või 600 inimese jagu.

* Teisipäeval hargnes Järvamaal lahti imetabane lugu, mille peakangelane, Siberi haski verd Denzo leidis Türil ekslemise järel politsei abiga üles oma pere, kellest saatus oli ta poolteist aastat tagasi lahutanud. Märgiline oli seegi, et rännakud olid viinud koera oma kodust Pärnumaal Ikla piiri ääres keset Eestit Türile. Keegi ei tea, kus koer poolteist aastat oli. Iseseisvalt poleks ta ellu jäänud ja on ilmne, et ta elas kellegi juures ketikoerana, sest rihma rant oli kaelale tugevalt sisse sooninud. Teated Türi vahel ringi ekslevast haskit meenutavast koerast hakkasid valla rahva sotsiaalmeediakontodel levima esmaspäeval. Teda märgati sihitult ringi jooksmas ja inimesed muretsesid, et ilus koer võib auto alla jääda ja küllap teda otsitakse.

* Türil Hariduse tänava ääres asuv endine koolimaja, mida nüüd jagavad raamatukogu ja vallavalitsus ning mida kohalikud naljatamisi valitsusmajaks ehk valgeks majaks kutsuvad, jõuab tänavu auväärse juubelini. 1924. aastal türilaste annetuste toel valminud maja on üle elanud häid ja keerukamaid aegu. Seal on antud haridust, ent maja on täitnud ka haigla rolli. Saksa okupatsiooni ajal teise maailmasõja aegu kasutati gümnaasiumi haiglana ning aastatel 1942–1944 raviti seal Wehrmachti sõdureid. Pärast sõda sai majast aastakümneteks jälle haridustempel.

* Sihtasutus Järvamaa kutsub esitama kandidaate Järvamaa kultuuripreemi­atele. Välja jagatakse kolm preemiat: aasta kultuurielu edendaja, aasta kultuurihoidja ja aasta parim kollektiiv.

* Paide linnameeskond alustas 3. jaanuaril Tallinnas Eesti jalgpalli liidu sisehallis hooaja ettevalmistusi ning avaldas kodulehel praegu teadaolevate mängijate nimekirja. Premium liiga meeskonnad kogunevadki jälle jaanuari algul, alustavad treeninguid ja muidugi lüüakse tuurid sisse üleminekutele ja nendega seotud kuulujuttudele. Ka Paide linnameeskonnas pole veel kõik kivisse raiutud, kuid seis on siiski selge. Eelmise hooaja lõpus sai selgeks, et Paide linnameeskonna särgis ei jätka Sergei Mošnikov, Kaimar Saag, Dominique Simon ja Kristjan Pelt, samuti lahkusid klubist Siim Aer, Babou Cham, Oliver Niit ja Marten Henrik Kelement­.

Märksõnad

Tagasi üles