Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kui arvestada seda, mis kõik maailmas toimub ja kui ebakindlalt paljud pered end tulevikku vaadates majanduslikult tunnevad, siis on lausa ime, et 2023. aastal sündis Järvamaa haigla sünnitusosakonnas 216 last, mida oli aasta varasemaga võrreldes vaid 15 last vähem. Tänavune esimene laps sündis Järvamaa haiglas 3. jaanuaril. See oli 3570 grammi kaalunud ja 52 sentimeetrit pikk tüdruk Cecilia Clausen. Tema ema Sandra Juninen ütles, et plaanis igal juhul tulla Paidesse sünnitama, sest väiksemas haiglas on kodune ja rahulik. «Lootsin väga, et minu vastuvõttudel olnud ämmaemand on ka sünnituse juures, kuid nii ei läinud. Samas kogesin, et sünnitusosakonnas on kõik sõbralikud ja abivalmis ning nad olid kõik sünnituse ajal minu päralt,» lausus ta.

* Võiks arvata, et 2024. aastaks pole Järvamaal enam poode, kus alkoholi alaealistele müümisse suhtutaks leigelt, aga nii see ei ole. Kui noored kibelevad keelatud kaupa kätte saama ja müüja nende vanust seejuures ei kontrolli, siis ongi tulemus käes. Olgu tegemist anonüümsete vihjete, kontrolltehingute või katseostudega, on ühe Paide toidupoe kohta nii politseinikele kui ka omavalitsuse ametnikele tulnud vihjeid, et dokumentide alusel tehtav vanusekontroll on seal hõre ja alaealised saavad lihtsasti kätte nii alkoholi kui ka tubakatooteid.

* Mida arvata, sellest kui su töökotta astuvad sisse ajarännakute korraldajad, kes tahavad viia inimesi tagasi 1950ndatesse, kui tänavatel müüdi kaupa müügikärudest. Nad räägivad sulle elavalt oma ettekujutusest, kuid midagi käegakatsutavat peale tänapäevase aiakäru raami pole neil sulle ­ette anda­. Paide plekksepp Erko Hermanson on ennegi hullude ideedega kaasa läinud ega saatnud ajaloo elustajaid ukselt tagasi. Seda möönab Hermanson küll, et eelmise aasta üks erilisimaid töid oli Sillamäe muuseumile vanaaegsete müügikärude valmistamine kohe kindlasti. Sealjuures köitis Hermansoni teadmine, et kadestama panevalt stiilsed kärud ei jää muuseumis klaasi taha tolmu koguma, vaid nendest hakatakse järgmisel suvel välialal jäätist ja pirukaid müüma.

* Paides elav hobifotograaf Merle Rüütel avas teisipäeval Türi raamatukogus oma esimese näituse «Külma puudutus». Väljapanek koondab autori valikul tema parimaid talviseid loodusfotosid. 16 tööd on välja valitud mitmesaja pildi hulgast. Idee näitus avada ei sündinud Rüütlil endal, vaid säärase ettepaneku tegi talle Türi raamatukogu direktor Astrid Karpender. «Olen teda juba pikemat aega kutsunud oma imelistest pildidest näitust tegema. See on olnud parim otsus,» ütles Karpender näituse avamisel.

* Kolmapäeva õhtul sai Eesti metsloomaühingu juhatuse liige Virge Võsujalg teate, et ühe Paide lasteaia juures patseerib siil. Ta läks kohe kohale, sest talveunest virgunud loom ei tule väljas valitsevate oludega iseseisvalt toime ja on hukule määratud. Võsujalg sõnas, et siilid kipuvad talveunest ärkama siis, kui väljas on temperatuuri suured kõikumised. «Külmade talveilmade järel tulnud plusskraadid tekitasid olukorra, kus lumi sulas jõudsalt ning siilid võisid täiesti valel ajal talveunest virguda,» lausus ta.

Märksõnad

Tagasi üles