Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

* Eesti Vabariigi president Alar Karis omistas tänavu Valgetähe III klassi teenetemärgi E-Piima juhile Jaanus Murakale, Valgetähe IV klassi teenetemärgi Estonia OÜ juhatuse esimehele Ain Aasale ja Eesti Punase Risti V klassi teenetemärgi vabatahtliku päästetöö edendajale Meelis Välimäele. Kui järvalastest kõrgeima tunnustuse pälvinud Jaanus Murakas kuulis eile hommikul kell kümme Järva Teatajalt, et president on teda teenetemärgiga autasustanud, kulus muidu sõnaosaval mehel paar hetke enda kogumiseks. «Olen väga tänulik!» sõnas ta esmalt.

* Kõlas muusika, lauldi hümni, peeti kõnesid, pühitseti maja, lõigati linti ja tehti majatuur – kolmapäeval oli Türi päästekomando uue hoone ametlik avamine. Kui eelmisel aastal avati neli uut päästekomando või siseturvalisuse hoonet, siis tänavust avamismaratoni alustas just Türi komando. Selliseid avamisi ootab nüüd ees veel viis, järgmisena sel nädalal Viljandis. Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul on viimane aasta olnud päästjate töötingimuste parendamisel erakordne aeg. «Nii palju uusi komando- ja ühishooneid ei ole nii lühikese aja jooksul varem valminud ning mul on eriti hea meel, et ka Kesk-Eesti päästetöötajad saavad kolida nüüdisaegsesse majja,» lausus ta.

* Eelmisel aastal Järvamaa parimaks naisveteransportlaseks valitud Türi ujuja Merle Vantsi jõudis teisipäeval koju Rumeenias Oradeas esimest korda peetud Euroopa meistrivõistlustelt taliujumises, kus ta tegi ajalugu. Kuuest alast viies sai ta kaela kuldmedali ning kolme ujumisdistantsi tulemused kanti ka 55–59aastaste naiste arvestuses maailmarekordite raamatusse. Seda siiski piltlikult, sest ega tänapäeval rekordite kohta raamatuid koostata. Aga kui kellegi nimi maailmas mõne spordiala tipus troonib, on see uhke tunne ikkagi. Ka Merle­ Vantsi ei varjanud, et iga ujutud rekord teeb meele heaks ja paneb enda üle uhkust tundma. Ta on nüüd maailmarekordi­ omanik 55–59aastaste naiste vanuseklassis 50 meetri liblikujumises ning 50 ja 100 meetri vabaujumises talvistes välitingimustes.

* Kui Anton Hansen Tammsaare ja tema Vargamäe-maastikud on Eesti üks tuntumaid kirjanduslugusid, siis on veel üks Järvamaalt pärit kirjanik märksa hilisemast ajast, Ene Mihkelson, kelle loomingu üks läbivaid motiive on samuti Kesk-Eesti maastikud. Eesti kirjanduse pidunädalal avati eelmisel reedel Esna galeriis kirjaniku 80. sünniaastapäeva puhul näitus ning temast kõneles sõber ja mõttekaaslane Marju Lauristin.

* Paide teater on astunud uuele kevadhooajale vastu teadmisega, et raha on oluliselt vähem kui eelmisel aastal, kuid tulu tuleb teenida kolmandiku rohkem. Lisaks on teatri põhituumikus tänavu nelja asemel kolm inimest. Pole just rikkalik pagas, millest lähtuda, ent teater vaatab siiski optimistlikult tulevikku ja on kohandanud oma plaane vastavalt oludele. Esimene esietendus on 2. aprillil.

Märksõnad

Tagasi üles